Ebben a rovatban Közélet


Közélet

Nem mindenki kapta meg az adó-visszatérítést

Összesen több mint 600 milliárd forintot kaptak a gyermeket nevelő szülők, februárban az kapta meg automatikusan az adó-visszatérítést, akinek a NAV ismerte a személyes adatait. Akinek viszont nem érkezett meg, ám mégis jogosult rá, ők az szja-bevallási tervezetük kiegészítésével, vagy önállon benyújtott szja-bevallásukban igényelhetik vissza a nekik járó összeget.

Bővebben Nines hozzászólás
Közélet

A tervezetek automatikusan készülnek

Ez az év már a hatodik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat tehát automatikus, éppen ezért a magánszemélynek nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

Bővebben Nines hozzászólás
Közélet

Világszerte gyógyszerhiány van, de megoldható a helyettesítésük

Az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának felmérése szerint egyre nagyobb probléma a kontinensen a gyógyszerhiány. A helyzet azonban nem annyira súlyos, mint elsőre hangzik, ugyanis a hiányok legnagyobb része átmeneti, és viszonylag gyorsan megszűnik. Ha hiány van, az esetek 99 százalékában lehet helyettesíteni valami más szerrel a hiányzó készítményt.

Bővebben Nines hozzászólás
Közélet

2022-ben is rendkívül változékony gabonapiac várható

2020 második felétől egészen 2021 decemberéig történelmi mértékű változások jellemezték a gabonafélék árának alakulását, és 2022-ben is rendkívül változékony piac várható. Az árakat számtalan tényező befolyásolja, jelenleg az első helyen egyértelműen a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések szerepelnek. Ezt követi a beruházási és fogyasztói magatartás, az energia-és nyersanyagpiaci kereslet és kínálat helyzete.

Bővebben Nines hozzászólás