A tavaszi időjárással együtt megérkezett hazánkba az afrikai eredetű sivatagi por. A jelenség legtöbbször az autók felületén összegyűlt homok formájában válik láthatóvá, azonban húsvétkor szabad szemmel is észlelhető volt a légkörben – mutatott rá Bakota Zsolt, a MetNet időjárás-előrejelzője. – A nagyobb mennyiségű sivatagi por, a négynapos húsvéti hosszúhétvégére érkezett hazánk területe fölé. Ez a tekintélyes mennyiség évente egy-két alkalommal éri el Magyarország területét. Általában közepes, illetve alacsonyabb koncentrációban jellemző a légköri jelenléte – mondta.   

Hozzátette, arról, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezik a Kárpát-medence területe felé a szaharai por, a meteorológiai jelentésekből lehet időben értesülni. – Keddig ismét jelen volt a sivatagi por a légkörben, azonban tegnap érkezett egy hidegfront, amelynek a hatására megerősödött, viharossá fokozódott az észak-nyugati szél. A légáramlás kisöpörte az afrikai eredetű port a légkörből. Ez körülbelül péntekig tart, majd szombattól változik a szél iránya, így jóval kisebb mennyiségben, de újra megjelenik hazánk légkörében a sivatagi por – részletezte.  

Belélegezve minden levegőben szálló szilárd szemcsének van egészségkárosító hatása, mert a tüdőben lerakódik az idegen anyag – erre már a Háziorvosi Ügyeleti Ellátás telephelyvezetője hívta fel a figyelmet, aki egyben a Hatvani Mentőállomás munkatársa is. Szabó László hozzátette, a tüdőben található léghólyagokból a csillámszőr elkezdi kitakarítani a porszemcséket, azonban ez irritációval jár. – Megfigyeltük, hogy amikor egy ilyen szaharai porfelhő éri el a hazának, akkor megnő a légúti irritációval jelentkező betegek száma az ügyeleti ellátásban. Sokszor az allergiához hasonló tüneteket okoz ez a sivatagi por, ami a levegővel érkezik fölénk. Nagyon sokszor köhögéssel, szemirritációval és ehhez társuló panaszokkal jelentkeznek a betegeink – fogalmazott.

Szabó László kifejtette, hogy az afrikai eredetű por a gyermekek, az idősek, és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetében jelent nagyobb veszélyt.

Az egészségügyi szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor nagyobb koncentrációban érkező szállópor érkezik hazánk felé, akkor lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk a szabadban. Ha mégis ki kell mennünk a lakásból, akkor pedig viseljünk maszkot.