A tavaszi időszakban egyre többen gyújtanak szabadtéri tüzeket. Van, aki a kirándulás során szalonnasütéshez, mások pedig otthon a kerti hulladék elégetéséhez, vagy bográcsozáshoz.

Nagyné Csergeri Dóra, Hatvan Város Önkormányzatának környezetvédelmi ügyintézője elmondta, hogy a városban csak akkor engedélyezett a zöldhulladék elégetése, ha nincs érvényben tűzgyújtási tilalom. Ha nem áll fenn ilyen korlátozás, akkor elsődlegesen a komposztálás, illetve az elszállítás lehetőségét kell figyelembe venniük a tulajdonosoknak. Ha mindenképpen az elégetés mellett döntenek, akkor pedig az önkormányzat weboldalán részletesen megtalálják az erről szóló feltételeket.

A tűzgyújtásnak kiemelt szabályai vannak – erre már a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hívta fel a figyelmet. Nagy Csaba kiemelte, idén már 121 esetben riasztották a tűzoltókat, Heves vármegyében szabadtéri tüzek eloltásához. Ahhoz, hogy az ilyen eseteket elkerüljük, a következő szempontokat kell figyelembe venni: – Ha engedélyezett az égetés, akkor 1-2 négyzetméteres területre, egy kupacba kell gyűjteni a száraz növényeket. Meg kell tisztítani annak a környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni. Oltóvizet és valamilyen szerszámot kell előkészíteni, amellyel kordában lehet tartani a tüzet. Ügyeljünk arra, hogy szélcsendes idő legyen, és egy pillanatra se hagyjuk magára a lángokat. Ha feltámadna a szél, azonnal oltsuk el a tüzet. Ha továbbterjedne a tűz, hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot és kérjük a tűzoltók segítségét – hangsúlyozta.     

Nagy Csaba hozzátette, hogy a tűzvédelmi szabályok megszegéséért, 20 ezer forinttól, akár 3 millió forintig terjedő bírság szabható ki az elkövetőre. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a saját telkén mindenki sütögethet, vagy grillezhet, azonban a tűzgyújtás szabályait ilyenkor is be kell tartani. Tűzgyorsító anyagokat pedig soha ne használjunk.

Abban az esetben, ha tűzgyújtási tilalom van érvényben fontos tudni, hogy ilyenkor az erdők és fásítások 200 méteres körzetében még a saját udvarunkon sem használhatjuk a tűzrakó helyet.

Nagy Csaba azt is elmondta, hogy sokan gázrózsa használatával bográcsoznak a szabadban. – A gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan azokhoz készült gumitömítéseket, és tömlőket szabad használni. Palackcserénél pedig mindig új tömítéseket kell alkalmazni. A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázüzemű eszközök beüzemelését és javítását. Minden esetben ellenőrizzük, hogy a csatlakozásnál nem szivárog a gáz. A karbantartás, vagy gázpalackcsere közben tilos a dohányzás, és a nyílt láng használata – figyelmeztetett. A szakember kifejtette, gázpalackot csak hivatalos helyről, ép szeleppel, és zárófóliával vásároljunk. A gázszivárgás ellenőrzéséhez használjunk kifejezetten erre a célra gyártott sprayt, vagy szappanos vizet. Azon a helyen, ahol szökik a gáz, ott buborékokat láthatunk.

Nagy Csaba arról is beszélt, hogy a társasházak erkélyén csak elektromos grillt használhatunk, de mielőtt belefognánk a sütésbe, tájékozódjunk a lakóközösség szabályairól.