Kicsik és nagyok gyülekeztek a DISZI parkolójában, szombat reggel. A fiatal sportolók a 35. Hatvani Futófesztivál eseményére érkeztek. A rendezvényt idén is nagy érdeklődés övezte, ugyanis a nevezések száma már a reggeli órákban megközelítette az ezer főt.

Először a kisebbek bizonyíthatták a gyorsaságukat. Kádár Bence izgatottan várta a start pillanatát. Az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola diákja elmondta, hogyan készült fel a megmérettetésre. – Tegnap is még két kilométert futottunk. Körülbelül ennyi volt a verseny előtti edzés – fogalmazott. Kovács András a gyermekével érkezett az eseményre. Az apuka azt mondta, hogy fontosnak tartja a rendszeres mozgást. – Mindenhova biciklivel megyünk. Minek az autó? Csak a környezetet szennyezi – hangsúlyozta.     

Az első futam előtt Tarsoly Imre köszöntötte a futófesztivál résztvevőit. Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy 35 évvel ezelőtt szervezte meg az első futófesztivált Hatvanban. Az Oktatási, Művelődési, Sport és Ifjúsági Bizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy az esemény mára hagyományként épült be a hatvaniak életébe. A rendezvény évről-évre fejlődött, és erősödött a mai formájára. Idén pedig már egy elektronikus rendszer is segítette az időmérés pontosságát. – Minden versenyzőnek a bokájára kellett felhelyeznie ezt a berendezést. Ez egy könnyű chip, ami az indulástól a beérkezésig pontos időt mért. Tehát nem volt kérdés akkor sem, ha valaki egy hajszállal előbb érkezett be a célvonal mögé, mint a sporttársa. A számítógép pontos adatokat adott az eredményről, és a helyezésről is – részletezte Tarsoly Imre.    

Az első futam előtt Leskó Lilla közös bemelegítésre hívta a versenyzőket. Mindezek után először az óvodások startoltak el leány, és fiú kategóriában. A verseny legfiatalabb sportolói 300 méteren bizonyíthatták gyorsaságukat. A lányok közül Papp Zoé Doroti, a fiúknál pedig Tarsoly Ákos első helyezést ért el. A délelőtti futamok legjobb versenyzői Horváth Richárdtól vehették át az elismeréseket. A polgármester hangsúlyozta, a futófesztivál sok embert megmozgat, amiből látszik, hogy a hatvaniak összetartanak:

„Azt gondolom, ez megmutatja, hogy milyen erős közösség van Hatvanban. Nagyon jó itt lenni és nagyon jó futni. Én is indulni szerettem volna, de betegség miatt most nem tudtam felkészülni a versenyre. Azonban rendszeresen futok és mindenkit arra bíztatok, hogy tegyen meg minél többet a saját egészségéért.”

A délelőtti versenyek után 13 órakor elstartolt a félmaraton mezőnye is. Idén öt, tíz és fél, valamint huszonegy kilométeres távokra lehetett jelentkezni. Az eseményre most is több településről érkeztek a versenyzők. Czmorek Piroska is részt vett a megmérettetésen. A futónagykövet elmondta, hogy először 2016-ban szervezték meg a félmaratont. – A városnak fontos, hogy legyen egy olyan eseménye, ahol a felnőttek is megmutathatják magukat. A mai rohanó világban kiemelt hangsúlyt kap az egészséges életmód. Rengeteg stressz ér minket, és a futás olyan boldogsághormonokat termel, amelyek segítenek leküzdeni a hétköznapok negatív hatásait – mondta. Hozzátette, a versenyen az tud jól teljesíteni, akinek pozitív gondolatok vannak a fejében. Ahogy mondta: nemcsak a lábunkkal, a szívünkkel is futunk.

Az idei félmaratonra összesen 176-an neveztek. Volt, aki Szegedről érkezett a versenyre. Az 5 kilométeres táv női kategóriáját Kis Jázmin Viktória, a férfi kategóriát pedig Poór Simon nyerte meg. A 10,5 kilométeres megmérettetés női győztese Répássy Hanna Eszter lett, a férfiaknál pedig Pernyész Balázs Bendegúz szerezte meg az aranyat. 21 kilométeren pedig Nagy-Hatvani Orsolya és Bulitka László vitte el az első helyet.

A Hatvani Futófesztivál részletes eredményeit az alábbi linken olvashatják:     

Eredmények – EvoChip Timing Team

Fotó: Albert Péter