Kerek egy évtizede fogadja a látogatókat a Grassalkovich-kastélyban található Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum.

A jubileumi születésnap alkalmából ünnepi eseményt szerveztek az intézmény munkatársai. Először Magyarország miniszterelnök-helyettese köszöntötte a jelenlévőket. Semjén Zsolt, aki egyben az Országos Vadászati Védegylet elnöke is, kiemelte, hogy a vadászat, a vadgazdálkodás fontos része, amely nélkül az agrárium, az erdőgazdálkodás, valamint a természetvédelem működése is elképzelhetetlen volna. – Ha nem volna vadászat, akkor a vadkár kezelhetetlenné válna a vadállomány túlszaporodása miatt. Tehát leszögezhetjük, hogy nem lehetséges agrárium vadászat nélkül. Ugyanez igaz az erdőgazdálkodásra is. Hiszen, ha nem volna vadászat, akkor a vad túlszaporodása következtében az erdő is lepusztulna, és ezáltal a saját életterét pusztítaná el a vad – fogalmazott.    

Semjén Zsolt kijelentette, hogy a magyar vadászat hungarikum, ami nagyban hozzájárul a nemzeti öntudathoz. A hatvani múzeum pedig zászlóshajóként emelkedik ki a vadászati kultúra megőrzésében és bemutatásában.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a 10 éves kulturális intézmény egyik jelentős küldetése, hogy a vadászat jelentőségét elfogadtassa a társadalommal. Mindezek után Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára felidézte, hogyan újult meg a Grassalkovich-kastély a renoválási munkálatok eredményeként. Ujvári Tamás, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum volt igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény sokat fejlődött az eltelt 10 esztendő alatt.

Az eseményen bemutatták a Mestervonás című filmet, amelyen keresztül a Grassalkovich-kastély felújítását, valamint a vadászati múzeum történetétét ismerhették meg a jelenlévők. A dokumentumfilmben a Hatvan TV által készített archív is felvételek is láthatóak.

A vetítés után Lakatos Anna a vadászati múzeum igazgatóhelyettese köszönetet mondott a munkatársainak, és mindazoknak, akik az intézmény 10 éve alatt hozzájárultak a sikeres működéshez, és a fejlesztésekhez. – Azt mondják, hogy nem az gazdag, akinek sok pénze van, hanem aki mellett értékes emberek állnak. Én nagyon gazdagnak érzem magam, hiszen a mindennapokban több mint húsz értékes ember áll mellettem mondta.

Az esemény zárásaként az intézmény dolgozói elismeréseket vehettek át, a jelenlévők pedig emléklapokkal térhettek haza.   

Fotó: Albert Péter