Folyamatosan lehet jelentkezni a Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány ivartalanítási akciójára – erre hívta fel a figyelmet az alapítvány elnöke. Rudas Aranka kiemelte, az ebtulajdonosok ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatást, csupán egy érvényes oltási könyvet kell felmutatniuk.

Vannak, akik nem szívesen vetik alá a beavatkozásnak a kutyájukat, azonban, fontos tudni, hogy az állatok teherként élik meg a fajfenntartási ösztönt. – Elszöknek, kerítést rombolnak. Van, hogy soha nem kerülnek elő. A szukák ivartalanítása azért különösen fontos, mert így jóval kevesebb betegséget kapnak meg, ami a nőségükből adódik. A méhgyulladásnak, vagy a női szervek daganatos megbetegedésének az esélye, az ivartalanítás után a nullára csökken -részletezte az alapítvány elnöke.

Az ebtartók, az alábbi linken megtalálható telefonszámon tudnak jelentkezni az ingyenes akcióra.

Kapcsolat – (kutyasziv.hu)

Az alapítvány elnöke arról is beszélt, hogy a változékony időjárási körülmények miatt, nagy hőmérsékleti ingadozásokat lehet tapasztalni, akár egy nap leforgása alatt is. A kutyákat a hirtelen jelentkező felmelegedéstől, és a hidegtől is óvni kell. – Meg kell oldanunk az udvarban tartott kutyák tartását, az éjszakai és hajnali hidegben is. Hiszen ilyenkor még igen hűvös a levegő, akár fagyhat is. Ezért könnyen megfázhatnak, főleg a rövidszőrű, kistestű, vagy akár az idős az kutyák is -mondta.   

Rudas Aranka kiemelte, fontos, hogy fagymentes helyet tudjon biztosítani a gazdi az állat számára.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavasz közeledtével ajánlott gyakran sétálni a kutyával, hiszen az ebeknek is szükségük van a mozgásra, és a napsütés által biztosított D-vitaminra. Azonban, ha túrázni megyünk, először ne nagy távokban gondolkozzunk, hiszen az a gazdit és a kutyát is megterheli.

Továbbá védjük kedvencünket a kullancsoktól, és a bolháktól. A virágpor koncentrációja is egyre nő a levegőben, és az aljnövényzeten, amitől a négylábúak is szenvedhetnek allergiás tüneteket. Ezért, ha hazaérünk egy sétáról, nedves ronggyal töröljük meg a szőrét és a tappancsát is a kutyusnak, így megszabadíthatjuk az irritáló virágportól.