Kürtszóval kezdődött a Hatvany Lajos Múzeum legújabb néprajzi kiállításának megnyitóünnepsége. Az eseményen Kökény Ferenc az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Szinyei András alpolgármester rámutatott, hogy Hatvan esetében kiemelt jelentőséggel bír minden olyan tárlat, amelyekből jobban megismerhetjük a térség múltját. Ugyanis a török megszállás idején szinte teljesen megsemmisültek a várossal kapcsolatos történelmi dokumentációk.

A Palócföldnek – szilaj pásztorságnak határán elnevezésű kiállítás főszervezője Simon Tamás néprajzkutató. A múzeum munkatársa elmondta, hogy a tárlat Gyurkó Pál fafaragó-művész, és Kelemen György, az utolsó hatvani juhász életét, és művészetét mutatja be. – Pásztorbot, kanászbalta, díszfokos, különféle faliképek, ivócsanak, és fakanál is látható. Továbbá a pásztorélethez kötődő kampósbot, karikás ostor, és személyes tárgyak kerültek kiállításra – részletezte.  

A néprajzkutató azt is elmondta, hogy a kiállítás anyagának az összeállításában a Hatvany Lajos Múzeum, a Balassagyarmati Palóc Múzeum, valamint magánszemélyek segítettek. – A Hatvanban élő örökösöktől kaptunk személyes tárgyakat, fényképeket, leveleket Gyurkó Pál kapcsán. Kelemen Györgynek pedig az unkája, Kelemen Zsolt hozott be nagyon sok tárgyat. Mondhatni, hogy mindent, ami a juhászathoz kapcsolódik. Ő maga is éli ezt a hagyományt, mint bőrműves. Illetve a nagyapjának az örökségét is ápolja és kezeli. Tulajdonképpen a két családnak köszönhető, hogy ez az anyag így összeállt – mondta.      

Az kiállítás megnyitóján korhű dallamokat is hallhatott a közönség. Bese Botond népzenész, Palóc dallamokat játszott dudán.

A Palócföldnek – szilaj pásztorságnak határán – című kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg a Hatvany Lajos Múzeumban.