Reggel minden tanuló elfoglalta a kijelölt helyét a Damjanich János Technikum, Szakképzőiskola és Kollégiumában, ma történelemmel folytatódott az írásbeli érettségi hete. A diákok számára az intézmény harmadik emelete volt lezárva, ide csak a vizsgázók mehettek fel. A telefonokat, táskákat, kabátokat most is elkülönített helyen tárolták az érettségi ideje alatt. Balykó Zsolt 12.B osztályos tanuló sokat készült erre a napra. – Nagyon alaposan felkészültünk az iskolában a tanárokkal, és otthon is sokat gyakoroltam. Annak örülnék a legjobban, ha témának a honfoglalást vagy a világháborúkat kapnánk. Mindent megtettem annak érdekében, hogy a két esszét jól meg tudjam írni, szerintem menni fog. Azért egy kis félelem, izgalom van bennem – foglalta össze.

Nem sokkal 9 óra előtt osztották szét a tesztlapokat, aminek a tanulók minden oldalára gondosan felírták a nevüket. Ezt követően 9 órakor minden ajtó bezárult, elkezdődött a vizsga. A fiataloknak 180 perc állt rendelkezésükre, hogy végezzenek, segédeszközként használhattak történelmi atlaszt. A középszintű töriérettségi első részének rövid feladatai között szerepelt egyebek mellett a kereszténység elterjedése, a barokk stílus, valamint az ipari forradalom. Mindezeken kívül a diákoknak Hunyadi Mátyással, az első világháborúval kapcsolatos kérdésekre is kellett válaszolniuk. Volt még a kérdések között a Rákóczi-szabadságharc, illetve Magyarország reformkori gazdasága is. A második részben pedig szöveget kellett alkotniuk. A rövid esszé témája idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása volt, míg a hosszú esszében vagy az Erdélyi Fejedelemségről vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kellett írniuk az érettségizőknek.

Ez az írásbeli érettségi harmadik napja. Vincze Dániel, az intézmény igazgatója elmondta: a DISZI-ben rendben zajlanak a vizsgák.

Intézményünkben középszinten tesznek történelemből érettségi vizsgát, összesen 73 fő. Azt gondolom, hogy most már a tanulók egy kicsit felszabadultabbak, ugyanis hétfőn magyar nyelv és irodalomból megszerezték a kellő vizsgarutint, kedden átestek a matematikán, így ma már tudásuk legjavát tudják nyújtani – részletezte Vincze Dániel.

A történelem után az idegen nyelvi vizsgák következnek, csütörtökön angol nyelvből, pénteken pedig német nyelvből érettségiznek a diákok.

Fotó: Albert Péter