Johann Sebastian Bach d-moll concertojával kezdődött a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének koncertje a Szent Adalbert Plébániatemplomban. Az idei előadás különlegessége az volt, hogy egy amerikai együttes is becsatlakozott hozzájuk vendégelőadóként. A Grace College kórusa Chicagoból érkezett, készültek egyebek mellett jazzel, gospellel, és hazai zeneszerzőnk, Kodály Zoltán Esti dal című műve is felcsendült általuk magyar nyelven. – Nagyon izgatottak vagyunk, mert szeretjük Liszt Ferenc, Bartók és Kodály műveit, és most az ő hazájukba érkeztünk. A diákok tanulnak az egyetemen ezekről a zeneszerzőkről, és egy-két dalt magyarul is tudunk. Ez egy külön színfoltja ennek a fellépésnek. Nagyon örülünk, és megtisztelő, hogy Magyarországon adhatjuk elő ezeket a dalokat – részletezte Dr. Walter Brath programkoordinátor.

A Zeneakadémia hallgatói is sokat készültek erre az estére. Fellépéseik anyagát igyekeznek mindig úgy összeválogatni, hogy változatos legyen. – A koncert legelején gregorián dallamokat fogunk bemutatni, majd megyünk előre az időben. Korabarokk és orgonamuzsika fog megszólalni, lesz egy kis Mozart, válogattunk a romantikus repertoárból is, és végül megérkezünk a mai korhoz – mondta Rajk Judit, a Zeneakadémia tanára.

Ez volt a harmadik alkalom, hogy megrendezték ezt a koncertet Hatvanban. Az Egyházzene határok nélkül a Corelli-60 szervezésében valósult meg. Az alapítvány célja, hogy közelebb hozza a templomi zenét a hallgatósághoz.