Városi beszélgetések – ez volt annak a programnak a címe, amit kedd este tartottak az Ady Endre Könyvtárban. Tompa Z. Mihály ezúttal két vendéget hívott meg, a város két alpolgármesterét: Lestyán Balázst és Szinyei Andrást. Rögtön az elején viccelődve leszögezték, nincs olyan, hogy főalpolgármester, teljesen egyenrangúak, irodáik is egymással szemben vannak, munkájuk annyira összhangban van, hogy egy titkárnő dolgozik mindkettejük számára.

Szinyei András az 1990-es évek elejétől aktívan jelen van a politikában és Hatvan életében. Lestyán Balázs meg is jegyezte: mikor ő, az egyetem elvégzése után életében először ment szavazni, ő akkor Szinyei Andrásra tette le a voksot. Ő volt Hatvan első szabadon választott polgármestere. Az ő idején hozták létre az ipari parkot, és akkor állapodtak meg arról, hogy ide települ a Bosch. A cég azóta is a legnagyobb munkaadója Hatvannak, és adóbefizetései számtalan fejlesztés alapját képezik.

Jelenleg alpolgármesterként az egyik kiemelt feladata a hatvani civilek segítése, ő fogja össze a helyi egyesületeket, segíti a város és a civilek közös munkáját, és azt, hogy Hatvan miként tudja támogatni őket, hiszen fontos részei a városnak.

Hatvanban a rendezvények is átalakultak a korábbi években, ezek a változások és fejlődések pedig Lestyán Balázshoz köthetőek, mivel ő az, aki a város programokon dolgozik. Ő tartja kézben a rendszert, és mindig arra törekszik, hogy széleskörű és aktív szórakozást kapjanak a hatvaniak. Beszéltek arról is, hogy szoros kapcsolatot ápol a város vezetése az itt élőkkel. A Hatvani Konzultáció és a Közösségi Költségvetés lényege, hogy az itt élők mondják meg, hogy milyen irányba menjen a város és milyen fejlesztésekre van szükség

A beszélgetés során szó volt arról, hogy egy negyedik századi római őrtorony marádványai is megtalálhatóak hatvanban, szó esett Szinyei András felmenőiről, akik között az aradi vértanú, Knezich Károly és Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna költő is megtalálható. Mindketten hangsúlyozták: az alpolgármesteri munka egy folyamatos szolgálat, amikor is ők a városért, a hatvaniakért dolgoznak. Ha megkeresik őket egy problémával, mindig a feladatot látják benne, és az embert mögötte, aki segítségre szorul.

A beszélgetés során Mátyássy Gábor és Veres Áron is fellépett.