A DISZI parkolójában és az oktatási intézmény épületében több egészségügyi szolgáltatás is várta azokat, akik szerettek volna képet kapni az egészségügyi állapotukról. Baranyiné Dömötör Magdolna így fogadta az ingyenes vizsgálatok lehetőségét. – Évente egyszer az is el tud jönni, akinek nincs ideje, vagy pénze. Ide nem kell időpont, és nem kell minden vizsgálatra külön beutalót kérni. Nagyon jó ez a lehetőség. Mindig itt vagyok, amikor megszervezik – mondta.   

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat standjánál a különböző daganatos betegségekről kaphattak tájékoztatást az érdeklődők. Továbbá a nők megtanulhatták az önvizsgálat módszerét is – mondta Lazányi Jánosné, az országos szervezet hatvani képviseletének elnöke. – Nagyon fontos, hogy a hölgyek megismerjék a saját mellüket, így könnyebben észreveszik, hogyha valami probléma van – fogalmazott.

Sokan az egyik hatvani gyógyszertár vizsgálataira vártak. Az eseményre Papp István is kilátogatott. Az önkormányzati képviselő vércukor- és vérnyomásmérésen vett részt. Bognár Bernadett szakasszisztens elmondta, hányfajta vizsgálatra volt lehetőség a standnál. – Mérünk vércukrot, koleszterint, testtömeg-indexet, illetve vérnyomást. Ha az értékek magasak, akkor további vizsgálatokat ajánlunk. Megkérjük őket, hogy egyeztessenek a háziorvossal. Ezt általában meg is fogadják. A cukornál, és a koleszterinnél életmódtanácsokat is adunk. Azonban, ha már ezek az értékek is magasak, akkor ebben az esetben is orvoshoz küldjük a résztvevőket – részletezte.  

A szűrések és vizsgálatok lehetősége mellett irányított véradáson is részt lehetett venni. Ezúttal a hatvani kormányhivatal egyik dolgozójának segíthettek a nullás vércsoporttal rendelkező önkéntesek. Smidné Vereb Julianna több véradást is szervezett a világjárvány ideje alatt Hatvanban. Az önkormányzati képviselő rendszeresen ad vért, így most is eljött, hogy segíthessen.

Az egészségnap eseményére sokan kilátogattak. A rendezvényre délelőtt 9 órától, 14 óráig várták az érdeklődőket.   

Fotó: Albert Péter