A Hatvani Bajza József Gimnázium diákjai újraalkották Mátyássy Gábor festőművész képeit. A tanulók által készített művekben többször ismétlődnek azok a népi motívumok, amelyeket maga a festő is gyakran prezentál munkáin. Király Kornéliának, az iskola rajztanárának az ötlete volt a művészeti projekt, célja az volt, hogy a fiatalok jobban kötődjenek a művészethez, valamint a hatvani alkotókhoz. – Egy interakciót szerettünk volna létrehozni, egy olyan oda-visszaható kapcsolódást művész és diák között, ami egyedülálló. Egy hónapon át dolgoztunk ezen a feladaton, a tanulók pedig remekbeszabott munkákat mutattak be – emelte ki.

A Bajzás diákok kiállításának megnyitóján jelen volt Mátyássy Gábor is, akivel beszélgetés is zajlott, melynek részeként elemezte az elkészült alkotásokat.– Az hogy a saját munkáimat ennyiféle új megfogalmazásban láthatom viszont a fiatalok szemén keresztül az felemelő érzés. Maximálisan gratulálok a diákoknak, akik részt vettek ebben a munkában, mert szerintem olyan projektet hoztak létre, amely egyedülálló – mondta.

A festő a mai képzőművészeti élet alakulásáról beszélt, úgy véli, hogy sok tehetséges alkotó van az országban, akik nagy technikai tudással rendelkeznek, a jelenlegi technológiai fejlődés pedig még inkább hozzájárulhat a képzőművészet változatosságához.