A batikolással valamint a népi hagyományokkal ismerkedhettek meg azok, akik ellátogattak a Népviselet napjára Hatvanban.  Az eseményen két helyszínen várták az érdeklődőket hagyományőrzéssel kapcsolatos programokra, előadásokra. A Grassalkovich Művelődési Házban, így például megtekinthették a népies menyasszonyi kalács díszítését is, valamint különböző tájegységek viseleteiről is többet tudhattak meg a látogatók. Az intézményben egy kiállítás is nyílt, Mohos Zsófia a Görbeország fotográfusának alkotásait mutatták be. A képein a hatvani menyasszony látható népviseletben. – Tóth Gergő felkérésére készült ez a fotósorozat, hiszen ő rekonstruálta ezt a viseletet eredetei, valamint újonnan elkészített darabokból. Én pedig viselet fotózással foglalkozom, így találkozott a mi érdeklődési körünk. Óriási élmény volt megidézni a hatvani menyasszonyt, mert már hosszú évtizedek teltek el mióta utoljára valaki ilyen öltözetben ment volna férjhez – részletezte.

A Hatvany Lajos Múzeumban is a népviseleté volt a főszerep, ugyanis a kulturális intézményben egy kiadványt mutattak be, melyben a népi kultúráról tudhatnak meg többet az olvasók. Tóth Gergő 2019 óta foglalkozik koncentráltan a hatvani népviselet kutatásával. 2021 óta pedig a Hatvany Lajos Múzeum munkatársainak feljegyzésit is tanulmányozta a hatvani menyasszonyról, ennek eredményeként jött létre ismeretterjesztő írása is. – A viselet színe a fehér, hatvanban ugyanis nem volt jellemző az a fajta sötét, vagy színes öltözet, ami a környékbeli többi menyasszonyi ruhára. Ez sokkal polgárosultabb, nem félinges és nem is mondható nyári viseletnek, ugyanis hosszú ujjú selyem blúzt hordtak, fehér szoknyával, kötény nélkül. A legkülönlegesebb darab a hármas osztású koszorú, amely úgy épült fel, hogy volt egy hagyományos koszorú, melyet kettészelt egy másik ág, ami a fonatra feküdt rá – mondta Tóth Gergő, a Népviselet napja Hatvanban elnevezésű program főszervezője.

A múzeumba látogatók személyesen is megtekinthették a hatvani mennyasszonyi viseletet, ugyanis a helyszínen autentikus öltöztetést is láthattak a program résztvevői.

Fotó: Rozgonyi Dezső