Tavaly december 22-én lépett hatályba a belügyminiszteri rendelet, miszerint emelkedett az anyatej ára. Csaknem 30%-kal fizetnek többet érte, így az édesanyák most már 3500 forintot kapnak kézhez minden leadott liter után. Az egészségügyi szakemberek azt várják, hogy a megnövelt átvételi ár hatására többen fognak majd anyatejet vinni a gyűjtőpontokra – mondta Rusainé Klátyik Krisztina, a hatvani Anyatejgyűjtő Állomás szakasszisztense. – Tavaly december 21-én jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy 2700 forintról 3500 forintra emelkedik az anyatej díjazása. Nem nevezném jelentős növekedésnek, mert a cél, hogy ez az összeg elérje az 5 ezer forintot. Mi mégis azt várjuk, hogy az édesanyák egy kicsit motiváltabbak lesznek, így a rászorulóknak több segítséget tud majd nyújtani intézményünk – tette hozzá.

Az anyatejre nagy szükség van a gyűjtőállomásokon. Itt Hatvanban is rendszeres probléma, hogy nem tudják biztosítani a nélkülöző újszülötteknek a maximálisan adható mennyiséget. – Egy fő naponta maximum 800 milliliter tejet hozhat be, illetve akik tejet igényelnek szintén ennyit vihetnek. Sajnos ezt a mennyiséget nem tudjuk biztosítani, körülbelül 300-500 milliliter, amit adni tudunk a babáknak. A kereslet nagyobb, mint a kínálat, ezt mindig elmondjuk az új igénylőknek. Jelenleg 6 tejadó édesanyánk van, és 12 babának hordanak tőlünk anyatejet – részletezte.

Azok az édesanyák, akik szeretnének élni a többlettejleadás lehetőségével, egészségügyi szűrővizsgálatok után, amennyiben alkalmasnak ítélik őket, ezt megtehetik. Itt Hatvanban a Bástya utcai Anyatejgyűjtő Állomáson lehet ezt intézni. A rendszeres tejadásnak pozitív élettani hatása is van, mivel serkenti a tejtermelést.

Kezdőkép: archív