Ha a méhekre gondolunk, általában a méz jut eszünkbe először. Pedig a szorgos kis bogaraknak az ökoszisztéma egyensúlyának a fenntartásában is kiemelt szerepük van. Ugyanis a méhek feladatai közé tartozik a növények beporzása is. Vagyis az élelmünk nagy részét ezeknek a bogaraknak köszönhetjük – mutatott rá egy hatvani méhész.

Lukács János 40 éve dolgozik őstermelőként. A méhek és a méz szeretetét még nagyapjától örökölte. Az Országos Magyar Méhész Egyesület tagja arra is felhívta a figyelmet, hogy a szorgos bogarak száma egyre csökken a világban. Ahogy mondta, a kutatásokból az látszik, hogy ennek három fő oka van. Az első, hogy a növényvédő szerek kedvezőtlenül hatnak az élőlények szervezetére. A második kockázatot a kártevők, a baktériumok, valamint a vírusok elszaporodása jelenti. A harmadik káros tényező pedig az elmúlt években tapasztalható rendkívül meleg és aszályos nyár. – Ez a hőhatás annyira leterheli őket, hogy el is pusztulnak néhányan. Illetve a méheket a hőség nagymértékű ventillációra kényszeríti. Ilyenkor több száz bogár a szárnyával hűti a kaptárt, de ez a túlzott tevékenység is nagy megterhelést jelent a számukra. Ennek az eredményeként pedig a méhek fejlődése lelassulhat, és már nem lesz annyi egyedszám a családban, valamint sérülékenyebbek is lesznek, amit már most is tapasztalunk – fogalmazott.     

Lukács János kiemelte, nemcsak a méhészek, hanem szinte bárki tehet azért, hogy a méhek életkörülményit javítsa. A szakember elmondta, hogy a hatvani önkormányzat is sokat tesz az állatok védelméért, mert a város virágosítása során több olyan növényt is kihelyeznek, amelyek nagyban biztosítják a méhek táplálékát.

A méhész hangsúlyozta, hogy a lakosok is segíthetik ezt a törekvést a kertbe, vagy erkélyre kiültetett mézelő növénnyel. Hozzátette, sokan tartanak a méhektől és megijednek a jelenlétüktől. – A méhektől nem kell félni, mert alapvetően szelídek. A vadonélő állatok nagy része csak akkor fordul az ember ellen, ha megtámadják, vagy ha veszélyben érzi magát. Amikor egy méhecske berepül az autó ablakán, nem kell össze-vissza hadonászni. Le kell húzni az ablakot és a légáramból fogja tudni, hogy merre kell mennie. El fog menekülni – mondta a méhész.   

Lukács János arról is beszélt, hogy a gyermeket már időben meg kell tanítani arra, mit jelentenek a méhek az emberek számára. Továbbá az is fontos, hogy meg tudják különböztetni a szorgos bogarakat a darazsaktól, és ne bántsák a hasznos rovarokat.