Az Európai méhnyakrák megelőzési hét alkalmából szaktanárok tartottak gyöngyfűzéssel egybekötött prevenciós órát a diákoknak Hatvan több középiskolájában. Karkötőt készítettek a Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium végzősei is. A gyöngy a méhnyakrák elleni védelem szimbóluma. Az egyik tanuló, Kiss Krisztina családjában van olyan, aki jelenleg is küzd a daganatos megbetegedéssel. Így nagyon odafigyel arra, hogy rendszeresen részt vegyen a szűrővizsgálaton. Kiemelte, hogy erre biztatja a környezetében élőket is, mint mondta, minden élet számít. – Félévente járok szűrővizsgálatokra, és nagyon pozitív tapasztalataim vannak. Mindezek mellett így biztonságban tudom a testi épségemet – tette hozzá.

A figyelemfelhívó kampányt a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat szervezte. A liga elnöke elmondta, hogy a program fő célja, hogy népszerűsítsék a nőgyógyászati szűrővizsgálatot. Lazányi Jánosné hozzátette, azt tapasztalja, hogy kevesen keresik fel rendszeresen nőgyógyászukat. – Még a mai napig nagyon kevesen mennek el orvoshoz, a nők csupán 40-45 százaléka megy el szűrésre, pedig van rá lehetőség. Nagyon fontos, hogy figyeljünk magunkra és másokra egyaránt. A Magyar Rákellenes Liga egyébként az egész országban megmozgatta az alapszervezeteket, így több településen szerveznek gyöngyfűzést ezen a héten – részletezte.

Magyarországon a nők körében az emlőrák után a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a méhnyakrák, évente mintegy 1000 nőt diagnosztizálnak vele, és több mint négyszázan halnak bele – mondta a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet Szülészet-nőgyógyászati Osztály vezető főorvosa. Al Ghaoui Nadim hangsúlyozta, hogy a betegség gyógyítható, amennyiben időben felfedezik az elváltozást.

Az a probléma a méhnyakrákkal, hogy legtöbben csak akkor jönnek el vizsgálatra, amikor már komoly panaszaik vannak, ilyenkor sok esetben már nem tudunk segíteni a betegen. Viszont időben felismerjük az esetleges elváltozásokat azoknál, akik évente járnak rákszűrésre. Ilyenkor a megfelelő kezeléssel ez a daganatos megbetegedés száz százalékosan gyógyítható – foglalta össze.

A szakember azt is kiemelte, hogy a HPV vírus felelős a méhnyakrákos megbetegedések 70 százalékáért, így a védőoltás is kiemelt szerepet kap a megelőzésben. Ezt érdemes a fiataloknak még a szexuális élet megkezdése előtt beadatni. Ajánlott továbbá a férfiaknak is, mivel ők is lehetnek vírushordozók.