Bár az utóbbi napokban csökkentek az üzemanyagárak a magyar kutakon, azonban a megelőző időszakban jelentős áremelkedés volt tapasztalható a világpiacon, így Magyarországon is. Most is rendkívül összetett hatások befolyásolják a kőolaj árát – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. – Szaúd-Arábia és Oroszország, a két legjelentősebb olajkitermelő bejelentette, hogy az önként vállalt keresletkorlátozást folytatni fogják. Ennek az eredménye volt, hogy a Brent (olaj – a szerk.) jegyzésára jelentős mértékben megemelkedett – mondta.   

Grád Ottó hozzátette, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség 2024-re, több mint 100 millió hordó/nap fogyást jósolt a világ kőolaj felhasználásával kapcsolatban. Azonban a felülvizsgálatok után kiderült, hogy a valós igények alacsonyabb számokat mutatnak a vártnál. Az utóbbi napokban tapasztalható árcsökkenés ennek a folyamatnak az eredménye – mondta a főtitkár. Grád Ottó azt is elmondta, hogy egészen mostanáig úgy tűnt, stabilizálódik a kőolaj árának helyzete, azonban az Izrael-Palesztin konfliktus újból kiszámíthatatlanná tette a piacot. Mindezek ellenére számottevő emelkedésre nem kell számítani az év végéig, azonban 2024 januárjától várhatóan 700 forint feletti árakkal találkozhatnak majd az autósok a magyar kutakon. – Hétszáz forint feletti üzemanyagárak is megjelentek a sajtóban, ami elsősorban a januári jövedéki adó változásnak volt köszönhető, hiszen a hatályos jogszabályok szerint január elsejét követően jelentős mértékben, azaz 40 forinttal megemelt árakkal találkozhatnak majd a fogyasztók a kutakon, a jövedéki adó mértékének jelentős változása miatt, amit a kormányzat már az év közepén bejelentett részletezte.     

Grád Ottó hangsúlyozta, nehéz megjósolni, milyen tényezők befolyásolják majd hosszabb távon az üzemanyagok világpiaci árát. Ahogy a főtitkár mondta, az egyik nagy kérdés, hogy eszkalálódik-e a Közel-Keleten kialakult háború, mert ha Irán is szerepet vállal a konfliktusban, az komoly hatással lesz a kőolaj világpiaci helyzetére. Hozzátette, az üzemanyagok hazai ellátása pillanatnyilag biztosított, és az import is megfelelő mennyiségben érkezik Magyarországra, habár az orosz kőolajra vonatkozó szankciók miatt a beszerzés nehezebbé és drágábbá vált.