Általános iskolás gyerekek gyülekeztek a belváros szívében fekvő Zagyva-ligetben. A madarak és fák napjához kapcsolódóan a Pro Natura Mozgalom és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közösen ismét megszervezte madárodú akcióját. A program célja, hogy a fiatalokkal is megismertessék a park madárállományát.

A zöldterületnek a kihelyezett tábla szerint gazdag az élővilága, 35 fajta madár található benne. Az eseményen a gyerekek a madártani egyesület képviselőjével közösen átnézték a kihelyezett madárodúkat, több fiókát és tojásokat is találtak bennük. – Seregély fiókákat és tojásokat találtunk több helyen, illetve széncinege fiókák repültek ki előttünk az odúból. A természet most előrébb jár legalább 10 nappal, így egy kicsit későn jöttünk, jövőre megpróbáljuk előrébb hozni, hogy a gyerekek még többet lássanak. De a fiatalok szemmel láthatóan így is nagyon élvezték a programot és a szabad levegőt – részletezte Szabó Tibor az MME Heves megyei csoport képviselője.

A Pro Natura Mozgalom négy évvel ezelőtt kezdte telepíteni a madárodúkat a Zagyva-ligetben, hogy szemléltessék a hatvaniakkal, milyen természeti kincsek vannak a városban. Jelenleg több mint 20 ilyen mesterséges fészek van szerte a parkban, amit minden évben felülvizsgálnak. – Mozgalom megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy megóvjuk a Zagyva-ligetet. Szeretnénk továbbá ismertetni a hatvaniakkal, hogy milyen csodás természeti kincsek vannak itt a közelünkben, amit érdemes védeni, óvni. Ennek kapcsán elkezdtük felvenni a kapcsolatot olyan szervezetekkel, akik tudnak ebben segíteni. Partnerre leltünk az Magyar Madártani Egyesületben, és feltérképeztük itt az élővilágot, ennek megfelelően elkezdtünk madárodúkat kihelyezni annak érdekében, hogy a madárcsicsergés fennmaradjon itt a Zagyva-ligetben, illetve segítsük a madarak költését – foglalta össze a Pro Natura Mozgalom alapítója.

Jagodics Milán hozzátette: azért tartják fontosnak, hogy a fiatalokat is bevonják ebbe a programba, hogy a következő generáció is érezze majd a felelősséget, illetve hogy a hatvani természetvédelmi törekvések fennmaradjanak.

Fotó: Rozgonyi Dezső