Nehezítse meg a betörők dolgát, védje meg otthona biztonságát. Mindannyiunk rémálma, hogy egyszer arra érünk haza, hogy betörő járt az otthonunkban, értékes és kedves emlékeket őrző tárgyaink pedig eltűntek. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, velünk ez nem történhet meg, pedig bármelyikünk válhat bűncselekmény áldozatává.

Biztonság 6 lépésben:

1. A védelem tervezése

A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok erőszakos kinyitásával követik el. Fontos a lakások, lakóházak nyílászáróinak alapos szemrevétele, biztonságuk felmérését egészen a második emeletig, attól magasabban pedig elsősorban a bejárati ajtóét.

2. A környezet vizsgálata

Elsősorban azt kell megvizsgálni, van-e olyan tárgy az ablakok közelében, ami jó létra lehet egy betörő számára. Villámhárító vezetékére, esőcsatornára, házhoz közel álló fára és hasonló dolgokra kell gondolni. Ha van ilyen, tegye meg a szükséges ellenlépéseket. A fa koronája visszavágható, az esőcsatorna, egyéb vezeték szakszerűen távolabb helyezhető. Jó megoldás lehet az ablakra védőfólia alkalmazása, jó szolgálatot tehet a redőny és legbiztonságosabb a védőrács. Fontos a bejárati ajtó és a nyílászárók környezetében a növényzet olyan módon alakítása, hogy ne takarják el azokat, ezáltal a betörőt is. A láthatóság érdekében hasonlóképpen fontos a jó világítás, lehetőség szerint alkalmazzon mozgásérzékelő lámpákat.

3. A bejárat védelme:

A bejárat a betörés szempontjából a lakás legkritikusabb pontja. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de még a családi házaknál is az ajtó felfeszítés a legelterjedtebb módszer. Sokszor rossz minőségű mind az ajtó, mind a zár, ami megkönnyíti a betörő dolgát. A minimális biztonság megteremtése érdekében fontos megismerni a biztosítók elvárásait, és azoknak megfelelő ajtók, zárak szakszerű beszerelése és alkalmazása. Kérjen segítséget a Személy és Vagyonvédelmi Kamaráktól, akik ismerik a területükön működő vagyonvédelmi vállalkozásokat, és tanáccsal tudnak szolgálni a biztonság megteremtésében.

4. Elektronikai védelem, riasztók alkalmazása

Az elektronikai védelem a mechanikai védelem és a személyi őrzés fontos kiegészítője, de kerülhet önállóan is alkalmazásra. Míg a hívatlan látogató azon szorgoskodik, hogy bejusson lakásunkba, fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk, valaki jogtalanul be akar hatolni az otthonunkba. Felszerelhetünk helyi szirénákat, zajkeltőket, ebben az esetben hívjuk fel a szomszédok figyelmét a hang- illetve fényjelzés jelentésére. Másik megoldás az un. távriasztás. Ennek lényege, hogy attól a pillanattól, hogy a betörő dolgozni kezd, az otthonunktól távolabb egy erre szakosodott központ észleli a behatolást, és azonnal riaszt, értesíti a tulajdonost, a helyszínre küldi az embereit, illetve a rendőrséget.

5. Az otthon tárolt értékek biztonsága

Ha nem muszáj, ne tároljon otthon nagy mennyiségű készpénzt, nagy értékű, nem mindennap használatos ékszereket, kötvényeket, stb. Alkalmazzon az értékek őrzésére széfet, ami ehhez kapcsolódóan szintén nagyon fontos, ismerje az értékeit, készítsen róluk értékleltárt, fényképet, ha mégis ellopnák őket, a későbbi azonosításhoz ezek jelentős segítséget adnak.

6. Néhány alapvető magatartás szabály

A lakást, a kaput, azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátása, de könnyen behatolhatnak rajta, akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak. Lakótársaival gondoskodjanak a helyiségek megfelelő zárásáról (lépcsőházak, közös tárolók, pincék). Végzettségét, címeit, családi állapotát ne tüntesse fel a névtábláján, elég a vezetéknév. Idegeneket ne engedjenek be a lakásba. Hosszabb távollét esetében, feltétlenül értesítse azokat a személyeket, akikben megbízhat, és távollétéről lehetőleg ne tájékoztassa a nagyvilágot az interneten keresztül! A lakást és értékeit javasoljuk biztosítás kötésével is védeni.