Mintegy 33.700.-an fordultak orvoshoz influenzaszerű, 243.800-an pedig akut légúti fertőzés tüneteivel tavaly decemberben 18-a és 24-e között Magyarországon, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint. Déry Károly háziorvos rendelőjébe is sokan érkeznek hasonló panaszokkal. – Ezek a felső légúti megbetegedések azért veszélyesek, mert, ha nem pihenjük és kezeljük ki, és nem várjuk meg azt az 5-6 napot, hogy teljesen eltűnjön, akkor hosszantartó szövődmények és tünetek, hosszan tartó köhögés és fáradság is kialakulhat mondta.   

Déry Károly hozzátette, hogy a covid omikron változatával megfertőzött betegek is nagy számban fordulnak hozzá, ezért a szakember fontosnak tartja a koronavírus vakcina felvételét, amelyet az oltópontokon lehet kérni. Az influenza elleni védőoltást pedig a háziorvosi rendelőkben is megkaphatjuk.  – Ma már nagyon fontos az influenza elleni védőoltás megléte azoknak a csoportoknak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Ezt nem győzöm hangsúlyozni. Magas vérnyomás, szív, máj, vesebetegségek, immunhiányos betegeknek, és a 65 év felettieknek kötelező. Igen, tessék oltakozni, ne tessék félni tőle. Semmilyen mellékhatása nincsen, ezektől a vírusoktól nem lehet megbetegedni részletezte.    

A háziorvos hangsúlyozta, ritkán előfordulhat, hogy mégis betegek leszünk a vakcina beadása után, ez általában akkor történhet meg, ha már van tünetmentes vírus a szervezetünkben.

Déry Károly arra is rámutatott, hogy a megelőzés érdekében, ha közösségbe megyünk, használjunk maszkot, tartsunk távolságot, és gyakran mossunk kezet. Valamint fogyasszunk magas C-vitamin tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, mozogjunk rendszeresen és lehetőség szerint tartózkodjunk sokat a szabadlevegőn.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy aki felső légúti panaszokat tapasztal magán, először telefonon keresse a rendelőt.