Svéd, holland, francia és görög diákokat köszöntött Szinyei András alpolgármester a városházán. A Bajzában jelenleg Erasmus hét zajlik, melynek keretén belül minden partneriskolából hat diák és két tanár érkezett a városba.  Az itt tartózkodó görög hallgatók elmondták, hogy nagyon tetszik nekik a város hangulata.

– Több nevezetességet megtekintettünk már Hatvanban, láttuk a kastélyt és a városházában is jártunk és mindkettő nagyon tetszett – részletezte Maria Carageorgou.

Dimitriana Kokova kifejtette, hogy most először jár az országban és nagyon izgalmasnak tartja ezt az utazást.

– Mindenki nagyon vendégszerető és kedves velünk, sokat mosolyognak itt az emberek. Az ételek is nagyon finomak –mondta Dimitriana Kokova.

Szelei Orsolya, az Erasmus Plus program koordinátora elmondta, hogy cserediákok közt egy városismereti verseny is zajlik, ahol egy térkép segítségével fel kell kutatniuk Hatvan nevezetességeit.

– Az Erasmus program során egy applikációt fejlesztünk, itt van egy fejlesztő cég vezetője is. Továbbá megismerkedünk egymás lakóhelyével. Budapestre is megyünk majd, ahol tanórákat látogathatnak a gyerekek és az ökoiskolai létről beszélgetünk – részletezte Szelei Orsolya, az Erasmus Plus koordinátora.

A diákok a Tourinform irodába is el látogattak, ahol játékos, ismeretterjesztő feladatokat kaptak. Schoblocher Bernadett elmondta, a Rejtélyek Hatvanban című kiadványukat, direkt erre az alkalomra lefordították angol nyelvre és a városnéző túrát építették bele.

– A diákok egy térkép alapján járják a várost, és a megadott helyszíneken csoportképet kell készíteniük a szobrokkal és a műemlékekkel.  Továbbá fel kell ismerniük, hogy az adott emlékmű mit ábrázol – mondta Schoblocher Bernadett, a Tourinform Hatvan vezetője.

A hallgatók a tájékoztató után, kis csoportokba rendeződve indultak a város különböző pontjaira, hogy a nap hátralévő részében megoldják a feladatokat és megismerjék a várost.