Bajza fasort telepítettek múlt héten a Petőfi utcában, Óhatvanban. Az Erasmus+ program keretein belül a bajzás diákok segédkeztek elültetni több mint 40 fát, amely az utca két oldalán alkot majd egy jellegzetes utcaképet a jövőben. A gimnázium a városi főkertésszel történt egyeztetést követően döntött arról, hogy a hatvani Petőfi Sándor utcában gömb koronás kőris fasor telepítését kívánja elvégezni. – Tavaly év végén hoztunk döntést arról, hogy Óhatvan ezen részét is megújítjuk tájépítészetileg. A villanyoszlopok és vezetékek magassága miatt gömb koronás kőrisre esett a választásunk, ezek a fák a város több pontját díszítik már – közölte Gulyás Katalin, főkertész.

A gimnázium ehhez a munkálathoz csatlakozott. Az intézmény az Erasmus+ program keretén belül 4 partnerországgal egy ökoiskolai programon dolgozik. Ennek egyik alprogramja, a biodiverzitás növelése. – Ez a faültetés az egyik fő projektünk, de emellett létrehoztunk már egy kisállatkertet is, és bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést az iskolában. Mindezek olyan lépések, amelyek később öko-iskolává minősíthetik az intézményt – részletezte Szelei Orsolya, az Erasmus+ program koordinátora.

A diákok pedig felszabadulva és vidáman ültették a növényeket, szívesen csatlakoztak a mozgalomhoz. – Az Erasmus+ program keretein belül Hollandiában is jártunk a diáktársaimmal, ott a vízzel való takarékoskodás állt a középpontban. Mi itt fákat ültetünk, amire sok év múlva is nagyon büszkék leszünk – mondta Vasas Dominika, diák. – Jó érzés részt venni egy ilyen maradandó ügyben. Ha majd elballagok és visszatérek a város ezen részére, mindig eszembe jut majd, hogy ezeknek a fáknak az ültetésénél én is itt voltam – mondta Kenéz Gréta Daniella, kilencedik osztályos tanuló. – Jó a hangulat, a munka összehoz bennünket, és büszkék leszünk mindannyian a Bajza fasorra – tette hozzá gondolatait Kiss Kevin.

A gimnázium és az önkormányzat együttműködésének eredményeként az utcában egységes fasor jön létre, amely hozzájárul az igényes városkép kialakításához.