Bár halálos eset még nem történt, mégis aggodalomra ad okot, hogy idén januárban duplájára emelkedett a vasúti átjárókban történt balesetek száma az előző év azonos időszakához képest Magyarországon – figyelmeztetett a MÁVINFORM sajtóügyeletese. Váczi Viktor kiemelte, az év elején már nyolc baleset történt az országban, amelyből egy Heves vármegyében. A megugró számok miatt a MÁV újra elindítja, az Érj haza biztonságban elnevezésű kampányát a megelőzés érdekében. – A kampány részeként a vasúttársaság a médiacsatornákon keresztül hívja fel a figyelmet a körültekintő közlekedésre a vasúti átjárókban. Illetve a rendőrséggel közösen is szervez kampányokat. Olyan útátjárós ellenőrzéseket, amelyeken jelen van a vasúti társaság biztonsági szervezete és a rendőrség is. Illetve a nyári időszakban a balatoni térség átjáróiban is nagyobb figyelemmel készül a vasút társaság -részletezteVáczi Viktor.Hozzátette, legtöbbször a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése miatt következnek be a balesetek.

Nagyon fontos, hogy a közlekedésben résztvevő összes szereplő kiemelt óvatossággal kezelje a vasúti átjárókban való átkelést – erre már a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára hívta fel a figyelmet. Erdélyi Róbert hangsúlyozta, hogy a vasúti átjárókat minden esetben fokozott óvatossággal és körültekintéssel közelítsük meg. Győződjünk meg arról, hogy a sínpályán nem közlekedik vasúti szerelvény, az áthaladáskor pedig ne menjünk lassabban 5 km./óránál. Az óvatosság kiemelten fontos azokban a vasúti átjárókban, amelyek biztonsági berendezéssel nincsenek felszerelve. – A fénysorompó esetében a villogó fehér jelzésénél haladhatunk át a kereszteződésen. Figyelve arra, hogy vasúti szerelvény ne közlekedjen arra. Villogó piros jelzés esetén megállási kötelezettségünk van. Amíg ez a jelzés fennáll, addig nem haladhatunk át a síneken. Amennyiben a vasúti átjáró fél sorompóval, vagy teljes sorompóval van biztosítva, amíg mozog a sorompó, vagy teljesen nyitott állapotban nincs, addig oda nem hajthatunk be, csak akkor, ha teljesen nyitott állapotba kerül a sorompó – mondta. 

Erdélyi Róbert hozzátette, nagyon fontos, hogy ezeket a tanácsokat megfogadjuk, mert a szabályok betartásával nagyon sok baleset megelőzhető.