Az elmúlt héten a vármegyei közúti közlekedési balesetek során tapasztaltak alapján felhívjuk a figyelmet a legfőbb kiváltó okokra.

Elsősorban fontos a sebesség meghatározása. Nemcsak vármegyénkben, de Magyarország egész területén a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek legjellemzőbb oka a gyorshajtás, ezen belül is a relatív gyorshajtás. Az ilyen okból bekövetkező balesetek elsősorban a lakott területen kívüli útszakaszokon jellemzőek.

A sebesség emelkedésével egyenes arányban nő a baleseti kockázat.

Fontos a változó időjárási körülmények figyelembevétele, amik a közúton közlekedők részéről is nagy odafigyelést, gyors alkalmazkodást követelnek.

A vizes, nedves aszfalton, ködös, párás, korlátozott látási viszonyok esetén elengedhetetlen a járművek sebességének csökkentése. Ez azt jelenti, hogy ilyen időjárási körülmények között az adott útszakaszra megengedett legnagyobb sebességnél jóval kisebb tempóval lehet csak biztonságosan közlekedni.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy útkereszteződésben minden esetben tegyünk eleget esetleges elsőbbségadási kötelezettségünknek.

A hatályos KRESZ-előírások szerint a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy adott esetben elsőbbségadási kötelezettségének maradéktalanul eleget tudjon tenni. A gyalogosok a közlekedés legsérülékenyebb résztvevői.

A tapasztalatok és felmérések sajnálatos módon azt mutatják, így mi is fontosnak tartjuk, hogy megemlítsük: a járművezetés fáradtan, illetve kimerült állapotban egyike a legveszélyesebb s a mai napig extrém módon alulértékelt baleseti kockázatoknak.

Néhány tanács, hogyan előzhetjük meg az elalvásból adódó baleseteket:

  • Minden esetben csak járművezetésre alkalmas állapotban üljön volán mögé!
  • Amennyiben a fáradtság jeleit észleli magán (egyre ritkább pislogás, sűrűn jelentkező ásítás vagy a gyakran elkalandozó gondolatok), lehetőleg az első alkalomnál (pihenőben, parkolóban) álljon meg és pihenjen, frissüljön fel (igyon folyadékot, kávét, tornásszon egy kicsit a járműből kiszállva)!
  • Tervezze meg utazását megfelelő szünetek beiktatásával! Minden kétórányi vezetés után legalább 15 perces szünet tartása ajánlott.

Gépjárművet vezetve vagy utasként lakott területen kívül és belül egyaránt kötelező a biztonsági öv használata! Erre azért van szükség, mert egy baleset során ez az eszköz képes arra, hogy az esetlegesen bekövetkező sérülések súlyossági fokát enyhítse.

Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy mindenki hazaérjen!

 Írta: Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság