Megérkezett a nyár, ilyenkor gyorsan emelkedhet a hőmérő higanyszála 30 fok fölé. A nagy meleg, több veszélyforrást is rejthet magában. Ilyen az is, amikor valaki gyorsan szeretne valamit elintézni és ezért az autóban hagyja gyermekét, vagy a kedvenc háziállatát. Azonban a tűző napon szinte pillanatok alatt extrém meleg lehet a parkoló autóban – figyelmeztet Nagy Csaba a Heves Vármegyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság szóvivője:

„Kiemelten fontos, hogy a kánikulában, autóban soha ne hagyjunk gyermeket és háziállatot. A kocsiban, a nagy melegben akár 70 celsius fok is lehet, még félig leengedett ablak mellett is, vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ha bárki autóban gyermeket, vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.”   

Nagy Csaba hozzátette, a nyári hőség során több dologra is oda kell figyelnünk:

„A kánikula idején 11 és 15 óra között tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő tevékenységeket. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, ezért fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre is.”

Nagy Csaba kiemelte, az uv. sugárzás is egyre erősebb. Könnyű ruházattal és megfelelő napszemüveggel védekezhetünk a leégés és a hőguta ellen.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményeknél légdugó alakulhat ki. Ez elsősorban társasházaknál fordulhat elő. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba és szén-monoxid keletkezik. Ezért fontos, hogy a nyílt égésterű vízmelegítő közelében legyen szén-monoxid-érzékelő. 

Ha valahol rendszeresen légdugó alakul ki a melegben, hívjunk kéményseprőt!