Két lépcsőben emelkedett az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon az elmúlt egy hét alatt. Így a benzin összesen 9 forinttal, a gázolaj litere pedig 16 forinttal lett drágább. Elsősorban a forint gyengülése az oka annak, hogy az üzemanyagárak emelkedésnek indultak – mutatott rá Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. – Néhány nap alatt gyakorlatilag 340 forintról 352 forintot is meghaladó szintre emelkedett a forint-dollár árfolyama. A forintgyengülés kihatással volt az alapanyag beszerzésre, ennek sajnos meg kellett jelennie a hazai üzemanyagárakban – mondta.  

Hozzátette, a forint visszaerősödésével stabilizálódhatna a helyzet, azonban a kőolaj világpiaci ára is változóban van. – A kőolaj világpiacán jelentkeztek olyan hírek, amelyek az eredményeképpen a Brent jegyzése közelíti a 80 dollárt. Ez még nem kritikus, de egy három hónapos időszakra visszanézve, így a 70 és 80 dollár közötti ársávban mozgott, de alapvetően a sáv közepén a 75 dollárt környékén volt. Jelen pillanatban azonban a 80 dolláron áll, és ezek a hírek az üzemanyagok mérsékelt emelkedését okozzák részletezte.

Grád Ottó kiemelte, a nyári szezonban a benzinfogyasztás mindig megnő, így ez a piaci körülmény is okozhat még áremelkedést, de számottevő drágulásra valószínűleg már nem kell számítani. A főtitkár azt is elmondta, hogy a megnövekedett igények ellenére a következő hónapokban nem kell készlethiánnyal számolni a magyar benzinkutakon.