A következő napokban várható hőség miatt szerda este 8 óráig életbe lépett a vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézménynek a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette, a speciális eljárásrend szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda. Fülöp Attila azt is kiemelte, az intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl ez figyelmeztetés a társadalomnak is, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára. Hangsúlyozta, ha valaki bajba került hajléktalant lát, jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak. Az államtitkár elmondta, hogy az előző héten kiadott vörös kód jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

Hatvanban a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szakszolgálat intézményében egész nyáron fogadják azokat, akik hűsölni szeretnének a kánikulában, nyitvatartási időben bárki ellátogathat a létesítménybe – mondta a szakszolgálat vezetője. Semperger Katalin hozzátette, a 06-70-638-66-45-ös segélyhívó telefonszámon pedig éjjel-nappal várják a hívásokat. Közölte, mindezeken túl a helyi Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hajléktalanok Nappali Melegedője a hűsölés mellett zuhanyzási lehetőséget is biztosít annak, akinek szüksége van rá.

A szakszolgálat hétfőtől csütörtökig 8-16 óra, péntekenként pedig 8-12 óra között tart nyitva. A recepciós helyiségünkben lehet helyet foglalni, itt friss ásványvizet tudunk biztosítani – mondta.

A vörös kódon kívül harmadfokú hőségriasztás is érvényben van az ország egész területén szerda éjfélig, melyet az országos tisztifőorvos adott ki. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius-fokot. Erről bővebben olvashat tegnapi cikkünkben.