Harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombat nulla órától szerda éjfélig az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében. Mint írják, harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Ajánlásuk szerint a nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint javaslott árnyékba húzódni. A szabadtéren dolgozók, valamint a szabadtéri rendezvényeken szórakozók pedig bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A magas testhőmérséklet – 40,5ºC fölött – károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot, ami megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. Mint írják, ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

A közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy az autóval közlekedők is legyenek fokozottan óvatosak, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Kiemelik továbbá, hogy gyermeket, háziállatot ne hagyjunk a kocsiban, ugyanis a kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet a parkoló gépjárműben. Aki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat – hívják fel a figyelmet.

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el az idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig akkora, mint 3100 futballpálya. Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára.

Kezdőkép: Albert Péter (illusztráció)