Ocsovai Zoltán egyik legkedvesebb tevékenysége a természet fotózása. Eddigi munkássága során megannyi megismételhetetlen pillanatot örökített már meg a minket körülvevő élőlények életéből. A fényképek között több olyan található, amire méltán büszke a fotós. Az egyik ilyen felvételen egy ritka madár látható. Ocsovai Zoltán elmondta, hogyan sikerült lencsevégre kapnia a ritka madarat. – A Zagyva-parton kerékpároztam éppen, amikor egy ismeretlen madár keresztben elrepül előttem, olyan 10-15 méterre. Letettem a kerékpárt és megpróbáltam becserkészni, szerencsémre az egyik fa ágára szállt le. Elővettem a fényképezőgépet és közelebb mentem, felfigyeltem, hogy ez nem egy hagyományos színű madár, ilyet még nem láttam azelőtt – részletezte.

Az albínó fekete rigót egy évben átlagosan 10 esetben észlelik Magyarországon erre már Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hívta fel a figyelmet. – Lakott területeken élő fekete rigó állománysűrűsége az öt-tízszerese annak, amit a vadonban tapasztalhatunk. Gyakran találkozunk velük, ráadásul a többségük koromfekete, így még feltűnőbb köztük egy esetleges fehér egyed – mondta. Orbán Zoltán hozzátette, az albínó rigó esetében elsősorban egy esztétikai ritkaságról beszélhetünk, a róluk készült fényképek értéke az, hogy felhívja az emberek figyelmét a természet szépségeire. A szóvivő azt is elmondta, hogy a fotósok mellett az egyik legérdekesebb munkát a távcsöves megfigyelők végzik, általában ők fedezik fel azt is, ha eddig még nem látott madárfaj érkezik hazánk területére. – Ezek a kollégák szokták felfedezni a Magyarországon megjelenő új fajokat. Ha jól emlékszem, akkor hazánkban 424 madárfaj jelenlétét sikerült eddig bizonyítani. Ezekben a percekben is több tucat madarász járja a magyar tájat és távcsövezi a madarakat – mondta.  

Hatvanban a Pro Natura Mozgalom évek óta együttműködik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, idén májusban újabb madáritatókkal és madárodúkkal segítették a városban élő, vagy az ide látogató madarakat abban, hogy menedékhez és a tollápolás érdekében megfelelő minőségű vízhez jussanak.    

Fotó: Ocsovai Zoltán