A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt Hatvanban az önkormányzat több módon is próbál enyhíteni a rendkívüli meleg okozta kellemetlenségeken. A városban ivókutaknál is olthatják szomjukat a lakosok, emellett hűtött vizet is osztanak ingyen a járókelőknek Újhatvanban a templomnál és Óhatvanban a posta mellett. A kezdeményezésben diákok is segítenek. Amíg a riasztás érvényben van, minden nap osztják a hűsítőket dél és délután három óra között. Csordás Erzsébet azt mondta, a vízosztást nagyon jó kezdeményezésnek tartja. – Nagyon örülök neki, mert minden évben van, és ez bizony nagyon sokat segít az embereknek, mert ha valaki elfelejt inni, vagy elfogy neki, akkor innen kaphat. Jó, hogy ezt bevezették, mert sok embernek segít, még annak is, aki nem szokott általában sok vizet fogyasztani, hiszen ilyenkor meglátja, elkéri, nem is kell fizetni érte és megissza. Ebben a hőségben nagy szükség van a vízre – hangsúlyozta.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kánikulában 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás ráadásul hőgutát okozhat, ezért a kánikulában való futás, kerékpározás csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Jakab Lajos, háziorvos korábban a Hatvan Tv-nek azt mondta, ilyenkor fokozottak ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. – Ilyenkor alapvetően 2-3 liter vizet meg kell innunk, ez nemtől, életkortól és testalkattól függ. Fontos, hogy akárhova megyünk legyen nálunk mindig folyadék, lehetőség szerint főleg szénsavmentes víz, illetve ha nem muszáj ne fogyasszunk sok cukros üdítőt és alkoholt – közölte.

A kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban – erre már a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság figyelmeztet. Hangsúlyozzák, ha valaki mégis autóban hagyott gyermeket, kisállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.