Nagy volt az érdeklődés a XXIV. Arcok és Sorsok Országos Portré Biennáléra, Hatvanban. Az eseményre nemcsak Magyarországról, hanem az országhatáron túlról is többen jelentkeztek, így a rendezvény ünnepélyes megnyitóján teltház volt a kiállító teremben. A portré biennále már régóta rangos megmérettetésnek számít a művészek körében – mondta a Hatvani Galéria vezetője. Tompa Z. Mihály kiemelte, a zsűri több mint 400 pályamunka közül választotta ki azt a 100 képet, amelyek most a galéria falaira is kikerültek, egy kiállítás keretében. Egy olyan anyag gyűlt itt össze, ami úgy gondolom, pillanatnyilag bárhol megállja a helyét. Sokszínű, érdekes, technikában, feldolgozásban, ábrázolási módban egy színes palettája a mai magyar képzőművészetnekmondta. Tompa Z. Mihály hozzátette, a biennále anyagából katalógus is készül. – Most már több éve ezt online formában oldjuk meg. Lehet, hogy sokan szeretik, ha kézbe foghatják a katalógust és erre van is lehetőség, hiszen kilehet nyomtatni az anyagot, így viszont a világ bármelyik pontjáról elérhetőek a biennále képei – részletezte.  

A szakmai zsűriben dolgozott – többek között – F. Balogh Erzsébet nyugalmazott főiskolai docens és festőművész. Ahogy mondta, nehéz dolguk volt, azonban egy igazán jó kép megszólítja a szemlélőt. – Mindig az működik, hogy ha látok valamit, és valami megdobban bennem, akkor szól hozzám a kép. Sokszor voltam a Velencei Biennálén, ami egy nagy, kortársművészeti felvonulás. Az ember nem is tudja végignézni, mert annyira sok mű látható. Ott is úgy van, hogy megy az ember a sok alkotás között és egyszer csak az egyik megszólít. Akkor megállok és elkezdem kielemezni, hogy miről szól, milyen technikával csinálták. Egy kicsit többet foglalkozok vele, aztán megyek tovább. Szerintem ez itt is így működik – hangsúlyozta.

Az ítészek feladatai közé tartozott az is, hogy kiválasszák az öt legjobb alkotást. Különdíjat kapott Baráth Fábián és Ráskai Szabolcs. A városvezetés díjazottjai közül Kun Péter bronz, Határ Attila ezüst, és Lisányi Endre arany diplomát kapott. A művész Budapestről érkezett és egy úgynevezett egyperces performance sorozat megörökített pillanatával sikerült elvinnie a fődíjat, amelyen a Szabadulóművész portréja volt látható.

 – Amikor ez a performance megtörténik, akkor valóban be kell öltöznöm. Én vagyok a szereplője a képnek, mondanom sem kell. Tehát, ez valóban lezajlik, megtörténik, még akár közönség előtt is. Egy ilyen előadáson eldöntheti a néző, hogy ez most tetszik neki, vagy nem. Jó üzenete van, vagy esetleg nyomasztó üzenete van. Ez benne a lényeg. Ez tetszik nekem, amikor egy hatás így ingadozik a két hangulat között – részletezte a művész.    

A díjak kiosztása után a jelenlévők megcsodálhatták az Arcok és Sorsok kiállításának anyagát, amely a nagyközönség számára is elérhető a Hatvani Galériában, október 28-ig.

Fotó: Albert Péter