Hívek és meghívott vendégek érkeztek a Hatvani Református Gyülekezet Hálaadó Istentiszteletére, a templom 125 éves évfordulójának alkalmából. A jelenlévőket Tatai István a közösség lelkipásztora köszöntötte, majd énekkel és imával folytatódott az ünnepi esemény. Nyilas Zoltán esperes, igehirdetésében Tatai István elhivatottságát is méltatta. – Ebből a 131 esztendőből, majd 40 éven keresztül szolgált, és szolgál most is, itt közöttetek a gyülekezetetek lelkipásztora. Ez az egyharmadnyi idő, az ő szolgálata mondta.

Mindezek után imádkozás követezett Tóth László gondnok vezetésével, majd a közösség gyermekkórusa énekelt a híveknek. A templom történetéről és az épület jelentőségéről Millisits Máté művelődéstörténész beszélt a jelenlévőknek. – 125 éves a templom. Építészetileg, aki ide bejön, nem azt érzi, hogy ez valami különlegesség, de mégis, Hatvan építészeti örökségében egy fontos pont. A barokk és a XX. századi építészet között egy fontos láncszem – hangsúlyozta. 

Az esemény a Hatvani Református Kórus előadásával folytatódott. Tatai István lelkipásztor pedig Tokay István, templomépítő lelkipásztor életéről tartott előadást. Ahogy mondta:  

„Az első világháború után, nagy szegénység volt a környéken. A gyülekezet önként hússzorosára emelte az egyház adóját, mert semmilyen más forrás nem állt rendelkezésre. Csak azért tették ezt, hogy a lelkipásztor szolgálhasson. Nem tudott kimenni Újhatvanba lelki órákat tartani, de a hívek kocsit fogadtak és a hittan díját is a gyülekezet fizette ki, mert annyira szerették.”

Büszkék lehetünk Hatvanra, hiszen a város az elmúlt években rengeteget fejlődött – erre már a polgármester hívta fel a figyelmet, ünnepi beszédében. Horváth Richárd hangsúlyozta, elengedhetetlen, hogy egy jól működő településnek több alappillére legyen:

„Az egyik alappillér, egy ilyen erős közösség, mint a Hatvani Református Gyülekezet. Hiszen ők azok, akik a várost erősítik, és az alapját adják. Erre lehet építkezni, ebből tudunk kiindulni, és ez egy fantasztikus dolog, hogy most, itt vagyunk, és egy születésnapot ünnepelünk.”    

A Hálaadó Istentisztelet után, a jelenlévők megtekinthették a 125 éves templom kiállítását, amit a gyülekezeti teremben rendeztek be. Mindezek után a hívek és a vendégek egy közös, szeretetvendégségen vehettek részt a parókia kerthelyiségében. 

Fotó: Rozgonyi Dezső