A Pancho Arénában veszi kezdetét Blázi János és Erzsébet rendhagyó akadémiai körútja, az FC Hatvan egykori gondnoka és szertárosa – kísérőjük, Ofella Zoltán klubelnök társaságában – rácsodálkozik a stadionban kiállított Puskás-relikviákra, kilép a lelátóra, bepillant az öltözőbe, majd a játékoskijárón át ott találja magát a pályán – a gyep a hatvani pályáért felelős Jani bácsit különösképp rabul ejti – számol be az eseményről a pfla.hu.

„Futballszeretetem akkor kezdődött, amikor 1975-ben Ártányból elkerültem Hatvanba – mondja Jani bácsi. – Édesapám építette meg a hatvani atlétika-, illetve füvespályát, és olyannyira elégedettek voltak a munkájával, hogy felkérték gondnoknak. Édesanyámmal kaptunk rajta, felültünk a motorra, és úgy mentünk utána, hogy próbáljunk meg egy évet. És az egy évből aztán negyvennégy lett.” Jani bácsi segédgondnokként dolgozott édesapja mellett, közel húsz éven át, miközben feleségül vette Erzsi nénit.

„1976-ban házasodtunk össze, de Jani már akkor udvarolt nekem, amikor elkerült Hatvanba – így Erzsi néni. – Mindig mondták mások, ej, nem jön az már haza! De mindig jött, még a hóban is, s az esküvőnk után én is besegítettem a klubnál, elkezdtem szertárosként dolgozni. Azóta dolgozunk együtt a férjemmel. Hivatás volt ez nekünk, szívvel-lélekkel csináltuk, mert úgy hisszük, másképp nem is lehet.” Erzsike maga is nagy futballdrukker: „Vége van az FC Hatvan meccsének, beteszek egy adag mosást, bekapcsolom a tévét, és megnézek egy meccset. Mit néznék mást? Én nem sorozatokat nézek, hanem meccset. Nagyon szeretem a focit, Ronaldo a kedvencem, olyan szép gólokat rúg az a fiú mindig!”

Jani bácsi nagyon büszke arra, hogy az ő idejében a hatvani volt a legszebb gyep egész Heves megyében. „Még csak most mentünk nyugdíjba, de máris hiányzik a pálya, nagyon szerettem úgy elkészíteni, hogy jó legyen. Az tartott meg engem” – vallja.

Jani bácsi és Erzsi néni ámulattal járnak-kelnek a Puskás Akadémián. „Csodálatos az egész! Ide eljutni! Hát ki gondolta volna?” – fogalmaz Erzsi néni. „Most már csak az kellene, hogy egyszer a Puskás FC jöjjön el Hatvanba, mondjuk egy edzőmeccsre” – teszi hozzá nevetve Jani bácsi.

Akadémiai körútjuk során az igazgató, Takács Mihály kalauzolja a Blázi-házaspárt: „Olvastam róluk, s azt nyilatkozták, hogy szeretnének egyszer eljutni a miniszterelnök által alapított akadémiára, így aztán elmentem, és elhoztam őket ide – árulja el Takács Mihály. – Negyvennégy évet dolgoztak a magyar futballban, a magyar futballért. Mivel magam is húsz éve az akadémiáért dolgozom, fontos számomra, hogy találkozzam azokkal, akiknek ugyancsak szívügyük a labdarúgás. Jani bácsi és Erzsi néni klubhűsége példaértékű számomra, s olyan emberek ők, akik mások számára is példák lehetnek. Mert hiszem, hogy a futballban a gondnokok és szertárosok munkája ugyanolyan fontos, mint bárki másé.”

Forrás: pfla.hu