A Magyar Posta közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogyan érhetjük tetten azokat a hamis üzeneteket, amelyeket e-mailen keresztül, vagy telefonhívás által, de akár sms formájában is bármikor megkaphatunk. A bűnözők célja, hogy bankszámla adatokat csaljanak ki, így megszerezve a pénzünket. Az sem ritka, hogy az üzenetben egy link található, ha rákattintunk, akkor ezzel egy kártékony szoftvert telepítünk az eszközünkre.   

A Magyar Posta arra kér mindenkit, hogy elsősorban mindig ellenőrizzük, honnan jött az üzenet. Ha e-mailt kapunk, akkor a küldő e-mailcímét ellenőrizzük.

A Magyar Posta elektronikus címének vége a következő: @posta.hu.

Ha telefonszámon érkezett a megkeresés, akkor pedig a telefonszámot ellenőrizzük, ami a következő: 06-30-344-4987.

Továbbá a posta arra is figyelmeztet, hogy kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.      

GYANÚRA, FOKOZOTT ELŐVIGYÁZATOSSÁGRA ADHAT OKOT:

  • az ismeretlen feladó,
  • a magyartalan megfogalmazás és/vagy a túlzottan sürgető hangvétel,
  • a helyesírási hibák, az ékezetek használatának mellőzése, cirill vagy kínai karakterek használata,
  • vagy ha nem is rendeltünk csomagot, mégis arról értesítenek, hogy fizessünk a megrendelt csomagért,
  • illetve a túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény ígérete,
  • valamint ha külföldi telefonszámról vagy nem „posta.hu” végződésű e-mail címről érkezik a Társaságunk nevében küldött üzenet.

További információk elérhetőek: https://www.posta.hu/aktualitasok/adathalasz_levelet_es_smst_kuldenek_a_magyar_posta_neveben_20230628