A megnövekedett a vízigény leginkább azokon a településeken jellemző, ahol aktív a turizmus a nyári szezonban, illetve ott is, ahol a lakosság száma az utóbbi években nőtt meg – írja az infostart.hu. A lap információi szerint a Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer köbméter a felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő és tartós hőség idején akár 130 ezer köbméter is lehet. 

Az Energiaügyi Minisztérium a melegben való hidratálás fontosságára is felhívja a figyelmet. Közlésük szerint a csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik hazánkban, és fogyasztása egészséges. A takarékosság fontosságára különösen kánikula idején hívják fel a figyelmet. Kiemelik, ne folyassuk a csapot sokáig azért, hogy hidegebb legyen a víz. Valamint arra kérik a lakosságot, hogy a kertet lehetőleg eső-, illetve kútvízzel öntözzék.

Továbbá azt írják, hogy a Magyarországon történt fejlesztéseknek köszönhetően, a lakások 80%-a rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel. 2010-ben 300 településen, nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, azonban mára ez a szám 11-re csökkent.