Rendhagyó módon emlékeztek meg az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskolában az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Az ünnepséget a nyolcadik osztályos tanulók szervezték, melybe minden diák aktívan bekapcsolódott a nap folyamán.

Délelőtt az alsó tagozatos diákok zászlókat és tablókat készítettek, melyeket az iskola folyosóján és az épület előtti hősi emlékműnél helyeztek el a műsor végén.

A felsősök a nyolcadikosok által készített térkép alapján állították sorrendbe az októberi napok eseményeit a megemlékezés során vetített 12 voltam 1956-ban című naplófilm alapján.

A megemlékezésen Dr. Halmos Béla is részt vett, aki a történelmi eseményt felidéző filmrészlet és versek megkoronázásaként mesélt a diákoknak a forradalom hatvani eseményeiről, melyet 18 évesen élt át. A résztvevők élethű beszámolót hallgathattak meg a nemzetőrség működéséről, a forradalom során Budapesten elhunyt hatvani fiatalokról, a tankok Hatvanon való átvonulásáról Budapestre, valamint a cukorgyár adományáról, mellyel az ostromlott főváros lakosait segítették.

A diákok és a pedagógusok egyaránt érdeklődve és meghatottan hallgatták végig Béla bácsi szavait, amely közel hozta és élővé tette számukra a történelmet.

Képek: intézmény által küldött fotók