A jóidő beköszöntével egyre többen választják a kerékpárjukat közlekedésre. Érdemes tavasszal egy karbantartással kezdeni, hogy biztonságosan tekerhessünk a biciklivel. A legtöbb folyamatnak nem érdemes otthon nekiállni, egy jó szakemberrel hamarabban és tartósabban megoldhatjuk a felmerülő problémákat. Lénárt Ferenc, a Hatvan TV Kommentár című műsorában elmondta, a legfontosabb, hogy semmiféleképpen ne próbáljuk a csapágyakat megtisztítani. – Otthoni körülmények között nem lehet tisztán tartani a csapágyakat, szervizben lehet elvégezni, megfelelő kenőanyaggal. Az élettartamát azzal tudjuk növelni, ha nem használunk nagynyomású mosót, hiszen így a víz bejut olyan helyekre ahová nem kellene, kifolyni pedig nem tud, ezzel korróziót okoz, ezáltal kopást is – mondta a Bringaszerviz 60 tulajdonosa.

A tavaszi karbantartás során fontos, hogy a fékeket leellenőrizzük, ha elöregedtek a gumialkatrészek, cserélni kell azokat. Emellett fontos a láncot is rendben tartani, amelyet egy egyszerű szerkezettel otthon is megtehetünk. Ezt érdemes kerékpározás után megtenni, így minden szennyeződést eltávolíthatunk a szemek közül. A váltóknál fontos, hogy leellenőrizzük a beállítást, hiszen a bovdenek nyúlása miatt akadhatnak pontatlanságok, emellett a kerekek nyomásértékét is figyelni kell. – Az ajánlott nyomásérték minden esetben szerepel a gumik felületén. Az sem jó, ha túl lapos és az sem, ha túl kemény, bár mind a kettőnek megvannak az előnyei. Azzal tehetjük a legjobbat, ha nem fújatjuk teljesen maximumig – mondta.

Ha útra kelünk érdemes a kerékpár felszereltségét is átvizsgálni, és mind a prizmákat és lámpákat leellenőrizni. Lénárt Ferenc szerint a legjobb, ha 1000-1500 kilométerenként átvizsgáltatjuk a kerékpárunkat, hogy biztos ne érjen semmilyen meglepetés egy hosszabb út során sem.