Ebben a nehéz helyzetben egészen másképp ünnepeljük a húsvétot is, hiszen a kereszténység legnagyobb ünnepe máskor főképp a közösségekre és a személyes találkozásokra épít. A koronavírus-járvány miatt azonban számos védelmi intézkedés marad hatályban, így a szokásos húsvéti hangulat valószínűleg idén másképp alakul.

– A vírushelyzet miatt szűk családi körben fogjuk ünnepelni az idei húsvétot, betartjuk a szabályokat és óvjuk az idősebb szeretteinket, családtagjainkat. Az ünnepre ettől függetlenül mégis készülünk, hiszen a két fiam minden évben nagyon várja ezt az időszakot. Otthon lesz locsolkodás is természetesen, és sokféle dekorációt is elkészítünk közösen. Lesz tojásfa, tojásfestés, néhány közös alkotás – mondta Kontra Marietta, a Hatvani Nőegylet elnöke.

Micsonai Andrásné is készül a húsvétra, de a nagy családi összejöveteleket elhalasztják. – Lejövünk a térre, a szabad levegőre és itt találkozunk majd az unokáimmal. Persze fogok sütni is, és nem maradhat el a húsvéti sonka elkészítése sem, de azért ez az ünnep más lesz. Bízunk abban, hogy jövőre mindent be lehet majd pótolni, de addig is megoldjuk valahogyan ezt az helyzetet – közölte az asszony.

– Nagyon nem készülünk idén az ünnepre, a családdal, rokonokkal nem találkozunk. A picinek szervezünk otthon a kertben tojáskeresést és eljövünk a játszótérre kicsit játszani, igyekszünk kellemesen tölteni az ünnepi napokat – árulta el Kovács Zsanett.

Idén elmarad a húsvét időszakában zajló wellness-üdülés is. Az elmúlt években egyre inkább elterjedt szokássá vált, hogy a családok befizették magukat egy olyan vendéglátóipari egységbe, ahol az hosszú hétvége alatt teljes kényelmet élvezhettek. Most azonban többeknél ez valószínűleg egy napos kirándulásokká szelídül. – Mi a családdal felmegyünk a Mátrába kirándulni, a természetben töltjük majd a szabadidőt. Természetesen megsütöm otthon a gyerekek kedvenceit is és lesznek tradicionális ételek az asztalon, de alapvetően csöndesen telnek majd a napok – fogalmazott Szilágyiné Anikó.

A húsvét már második éve alakul rendhagyóan a világjárvány miatt. Tavaly számos kulturális intézmény online térbe helyezte át a szokásos hagyományőrző programjait, így játékokkal, mesékkel, receptekkel, kézműveskedéssel készültek országszerte a húsvétra. Valószínűleg ez idén sem lesz másképp, számos program várható a virtuális térben.

Kezdőkép: archív- Albert Péter