A tavalyi aszályos idő után ez az év jól kezdődött a gazdáknak, ezért most magas hozamra lehet számítani ebben az ágazatban – mondta szerkesztőségünknek Simon Attila mezőgazdasági szakértő. Hozzátette: az idei becslések szerint a napraforgótáblájának termése jelentős mértékben növekedik majd, míg tavaly 1,2 tonnát takarított be, most várhatóan az ötszörösét aratja majd le. A mennyiségi növekedés vonatkozik az árpára, repcére, napraforgóra, kukoricára, valamint a búzára is. A szakértő hozzátette: az utóbbi hatással lesz az élelmiszeriparra is, várhatóan megáll majd a kenyér árának emelkedése. 

Úgy gondolom, annyiban lesz változás, hogy nem megy fentebb a kenyér ára, ezt az olcsóbb kenyérgabona lehetővé teszi. Csökkenni szerintem nem fog, hiszen vannak egyéb komoly költségek, mint például szállítás, fűtés, energiaköltségek, amiből a kenyeret ki kell sütni. Ez a jelenség vonatkozik az árpára is, ez esetben a tej árában lesz megtorpanás – foglalta össze.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Májushoz viszonyítva a kenyér ára csaknem 53 százalékkal, a tejtermékeké 51, a tejé pedig mintegy 35 százalékkal nőtt. A legkisebb mértékben a liszt és az étolaj ára emelkedett.