Elballagtak az általános iskolák nyolcadikos tanulói Hatvanban. A Hatvani 5. Számú Általános Iskolában az intézmény udvarán gyűltek össze a diákok és szüleik. A tanulók élőzenés műsorral búcsúztak társaiktól. A legeredményesebb és legjobb magatartású tanulókat oklevéllel tüntették ki – hangsúlyozta Kutalik Márta, az intézmény igazgatója. – Ilyenkor osztjuk ki az Ötös Diák címet. Ezt azok a tanulók kaphatják meg, akik 8 éven át kitűnő tanulók voltak, magatartásuk, szorgalmuk pedig példamutató volt. Ezek a tanulók plakettet, pénzjutalmat és egy szép oklevelet kapnak – fejtette ki. Kutalik Márta hozzátette, kiosztották a jó tanuló és jó sportoló okleveleket is. Kővári Dorina nehéz szívvel búcsúzik az iskolától. – Szomorú vagyok, mert sok barátom nem jön velem a középiskolába, a tanárok és az iskola is hiányozni fog – mondta.

A Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolától is búcsút vettek a végzős tanulók. A diákok még az iskola épületében megkapták a batyukat, majd kivonultak az udvarra, ahol ünnepi műsorral fogadták őket. Az iskolai közösségek életében az egyik legszebb ünnep a ballagás eseménye – mondta Jagodics István, az intézmény igazgatója. – A ballagás nincs benne a köznevelési törvényben. A ballagás már évszázadok óta egy gesztus, amikor a tanulók és a pedagógusok tisztességesen tudnak egymástól elköszönni, és vissza tudnak emlékezni az eltelt 8 év legszebb eseményeire – fogalmazott. Jagodics István kiemelte, a ballagáson a diákok megemlékeztek Fülöp Andor pedagógusról, aki az elmúlt egy évben hunyt el. Az igazgató ünnepi beszédében arra hívta fel a tanulók figyelmét, hogy soha ne felejtsék el az iskola szellemiségét, és az ott tanultakat. 

A Lesznai Anna Általános Iskola legidősebb tanulói is elbúcsúztak. A diákok itt is zenés műsorral készültek, valamint kiosztották az elismerő okleveleket és az ajándékokat is. – Zárásként szoktuk átadni az ajándékokat. Azért választottuk ezt az alkalmat, hogy mindenki lássa, tanulni megéri, hogy jó szorgalmasnak lenni, ilyenkor dicsőség éri a gyerekeket – részletezte Vörösné Habó Judit, az intézmény vezetője.

A Kossuth Lajos Általános Iskola végzőseinek is megtartották a ballagási ünnepséget. A diákok a feldíszített tantermeiknél várakoztak. Kovács Zoé azt mondta, vegyes érzelmekkel várta ezt a napot, a boldogság mellett egy kis szomorúságot is érez, hogy maga mögött kell hagynia osztálytársait. –Egyrészt egy kis felszabadulás is, hogy tovább megyünk a kisebbik nagybetűs életbe, és kicsit szomorú is vagyok mert vannak olyan osztálytársaim, akikkel óvodába is együtt jártam, ők hiányozni fognak – mondta. A kossuthos tanulók körbesétálták iskolájukat, útjuk az intézmény udvarán ért véget, ahol a családtagoktól megkapták csokraikat, lufijaikat, majd ünnepi műsorral búcsúztatták őket. Polonkai Zoltánné, az intézmény igazgatója elmondta, összesen 49 tanuló ballagott el. – Mindenki tovább tanul és általában gimnáziumba mennek, van, aki Gödöllőn, Pesten, de nagy részük a helyi gimnáziumokat választotta. Egyébként a búcsúzás nálunk személyre szabott, minden diákunktól elköszönünk az ünnepségen – fejtette ki.

A Szent István Sportiskolai Általános Iskola nyolcadikos tanulói az intézmény zászlójával, kezükben lufival és virágcsokorral, vállukon tarisznyával vonultak az udvarra. Az alsóbb évfolyamosok ünnepi műsorral köszöntek el tőlük, énekeltek, verset mondtak és zongoráztak nekik. A várakozás öröme tölti el diákokat, hiszen mindenki a maga tervezte úton indul tovább, a választott célja szerint folytatja tanulmányait – hangsúlyozta Kovács János, az intézmény igazgatója. – Az itt eltöltött évek alatt kisgyermekekből gondolkodó, ifjú emberekké váltatok. Ez az időszak kemény munkából, sikerekből és kudarcokból állt. A szép órákat ne felejtsétek el, a sikertelenségek pedig tanulsággal kísérjenek titeket tovább – mondta.

Az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola végzősei is elbúcsúztak iskolájuktól. Hagyománynak megfelelően az újhatvani templomban kezdődött az ünnepség. A hetedikesek itt búcsúztak el társaiktól, és adták át a nyolc év lezárását jelképező tarisznyát. Pozsár Andrea intézményvezető beszédében kiemelte: mindig büszkén néznek a végzős diákjaikra, amikor útra engedik őket. – Megköszönöm a Jóistennek, hogy 8 éven át az életünk egybefonódott, és soha ki nem törölhető élményeket, emlékeket ajándékozhattunk egymásnak. Értékes és tehetséges gyerekekből álló, összekovácsolt közösség ballag most el – fogalmazott. A nyolcadikos Tóth Rozália azt mondta, hogy nem szeretne végleg búcsút venni barátaitól. – Nagyon remélem, hogy mindenki boldogul majd a következő életszakaszban, és hogy tartani fogjuk a kapcsolatot egymással, mert hiányozni fognak – mondta. Az egyházi intézmény ceremóniája az iskola udvarán ért véget, ahol a végzős diákok átadták az iskola zászlóját a hetedik évfolyamosoknak, majd égnek eresztették az életük egy fejezetét szimbolizáló léggömböket.

Fotó: Rozgonyi Dezső