Izgatott és feszülten várakozó szülőkkel telt meg ma délelőtt a Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, mindannyian a központi középiskolai felvételi vizsgára kísérték gyermeküket.  Amíg a szülők a folyosókon várakoztak, addig a diákok zárt ajtók mögött, zavartalanul írták a teszteket. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáztak, mindkét feladatsor esetén 45-45 perc állt a diákok rendelkezésére, tárgyanként tíz feladattal. Matematikából és magyar nyelvből külön-külön 50 pontot szerezhetnek a vizsgán. – Ma 285 olyan diák ír nálunk tesztet, akik négy osztályos gimnáziumi képzésre jelentkeztek, míg 45 diák a hat osztályos gimnáziumi évfolyamba szeretne bekerülni. Szerencsére nagy az érdeklődés intézményünk iránt a továbbtanulni vágyók körében.  Ez a tavalyi nyílt napokon is jól látszódott, naponta legalább 500 diák látogatott el iskolánkba – közölte Deák Andrea igazgató. Hozzátette: jövőre az intézményben 90 fő kilencedikes tanuló, míg egy 26 -28 főből álló hat évfolyamos gimnáziumi osztály kezdheti meg tanulmányait.

A várakozó szülők között azonban akadtak olyanok, akik már túl voltak az izgalmakon, de nem olyan régen még ők maguk is ebben az iskolában írták a középiskolai felvételijüket. A DÖK-ös diákok ezen a napon tájékoztatást, útbaigazítást adtak a felvételiző diákoknak és a szülőknek. – Pontosan emlékszem, hogy én is nagyon izgultam ezen a napon két évvel ezelőtt. De szerencsére felvettek a Bajzába és ennek azóta is nagyon örülök. Ebben az iskolában magas szintű oktatás zajlik, de nagyon sok érdekes közösségi program is van, ami színesíti a mindennapjainkat. Szeretek bajzás lenni, csak ajánlani tudom ezt a sulit – mondta Kenéz Gréta Daniella, tizedik osztályos diák.

Idén a 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére országszerte összesen több mint 57 000-en jelentkeztek. A 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 9300-an, a 8 évfolyamoson közel 5800-an vettek részt.

Fotó: Albert Péter