Havi 25 ezer forinttal segíti a hallgatókat a hatvani önkormányzat. Horváth Richárd elmondta: nagy hangsúlyt fektetnek a jövő nemzedékének támogatására. Azon dolgoznak, hogy a fiatalok tanulmányaik befejeztével visszajöjjenek a városba, itt alapítsanak családot és Hatvanban képzeljék el a jövőjüket. Az ösztöndíjak elbírálásánál az önkormányzat igyekszik olyan képzéseket támogatni, amik hiányszakmák. Ezt figyelembe véve választották ki azokat a hallgatókat, akiket támogatnak a továbbtanulásban.

A városvezető kötetlenül beszélgetett a diákokkal, arról, kinek milyen tervei vannak. Volt olyan, aki egyéni vállalkozást szeretne indítani még 25 éves kora előtt, és akadt olyan, aki egy céghez csatlakozna. Kalmár Andrea azt mondta, ő mindenképpen itt szeretne elhelyezkedni. – Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanulok pénzügyet és számvitelt.  Ez az ösztöndíj nekem nagyon hasznos, mert egyedül finanszírozom a tanulmányaimat. A jövőben egyértelműen ebben a városban képzelem el – fogalmazott.

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók a hétköznapjaikat különböző egyetemi városokban töltik. Azonban mindegyikük úgy véli, visszatérnek Hatvanba. – Jobban szeretem ezt a kisvárosi létet, mint a fővárosi nyüzsgést. Az ösztöndíj nem csak a tanulmányaim befejezésében segít, hanem a későbbieket is meglapozza nálam – vélekedett a Corvinusra járó Kovács Jennifer. Az ösztöndíj feltétele, hogy a diákoknak a diplomájuk megszerzését követően Hatvanban kell munkát vállalniuk.

Fotó: Albert Péter