Immár tíz éve annak, hogy a televízió jóval magasabb fokozatba kapcsolt, teljes átalakuláson esett át, és olyan műsorstruktúrával jelentkezett, amellyel már dinamikusan tudta szolgáltatni a híreket. A már huszonkét éves Hatvan TV előző évtizedében is állandó kísérője volt a hatvaniak életének, 1998. április 27-én indított első adásban Bán János főszerkesztő ki is hangsúlyozta: „Mindenekelőtt az itt élő emberekről és az itt élő embereknek akarunk szólni, a gondjaikról és örömeikről.” Ez azóta sincs másképp, mi, a televízió munkatársai minden fontosabb és érdekesebb eseménynél ott vagyunk.

Változás – mindennap a hatvaniakkal

A technika gyorsan fejlődik, egyre korszerűbb eszközök érhetőek el, egy televíziónak pedig fontos, hogy lépést tartson a követelményekkel. Tíz évvel ezelőtt, éppen ezért, olyan újításokat hoztunk, amelyek egy új irányba terelték a kisvárosi televíziózást. Jagodics Milán, az akkori főszerkesztő mert nagyot álmodni, a napi híradózás bevezetését szorgalmazta, új arculati elemeket épített be a TV-be és a magazinok reformja is megtörtént. – Azt szerettük volna elérni, hogy a hatvaniak rendszeresen, mindennap legalább tíz percre leüljenek a Hatvan TV elé. Ez egy helyi televízió életében komoly kihívást jelentett. Pörgősebb, modernebb műsorokra volt szükség, és mindennap friss tartalmat kellett gyártanunk. A váltáshoz az alap adott volt, hiszen egy fiatal, agilis csapat kezdett dolgozni akkoriban a szerkesztőségben, ugyanakkor ott voltak mögöttünk olyan tapasztalt, rutinos kollégák is, mint Kalmár János. Újraalkottuk az arculatot és a műsorstruktúrát, fejlesztettük a technikai portfóliót, ennek köszönhetően pedig 2011-ben elindult a Hatvani Híradó. Azt láttuk, hogy működik, napról napra beszámoltunk a hatvaniakat érintő történésekről, igyekeztünk mindenhová eljutni. Megszólaltattuk a helyi vezetőket és az utca emberét egyaránt. Elértük a helyi közösségeket, tudósítottunk a programjaikról, így egyre átfogóbb képet tudtunk mutatni a városról. Örömmel tapasztaltuk, hogy a civil szervezetek is büszkék voltak, ha szerepeltek a Hatvan TV-ben, nekünk pedig rendkívül jól esett mindig az a szeretet és tisztelet, ahogyan a stábokat fogadták városszerte. Úgy gondolom, így lettünk igazán részei Hatvannak, a hatvaniak közösségének. Fontos korszaka volt az életemnek a Hatvan TV, nemcsak élményeket és tapasztalatot, barátokat is szereztem ott. Ez az időszak azt is megmutatta számomra, hogy mennyi érték van Hatvanban, büszke vagyok rá, hogy mindezeket meg is örökítjük – fogalmazott.

A jelen – mindenhol ott vagyunk

A napi híradóval folyamatos a hírszolgáltatás a Hatvan TV-ben, emellett ez idő alatt a Youtube csatorna is életre kelt, amelynek köszönhetően bárki, bármikor visszanézheti az adásokat. A Facebookon és az Instagramon is jelen vagyunk, állandó posztokkal biztosítva, hogy bárki számára elérhetőek legyenek a helyi hírek. – Három évvel ezelőtt egy nagy arculatváltáson esett át a TV. Ekkor a korábban használt főcímeinket, egy modernebb, a várost és annak életét jobban szemléltető képi világra váltottuk. Megújult a logónk, és sokkal nagyobb figyelmet fordítottunk a magazinjainkra. Elindult a Hatvanikum és az Élesztő! – amik egy új struktúrát követtek: rövidebb és tartalmas műsorok, amik a hatvaniakra fókuszálnak, megmutatják, mitől és kiktől jó ez a település. Mindezt izgalmas képekkel – mutatott rá Szűcs Péter főszerkesztő. Kiemelte: ahhoz, hogy például egy ilyen 10-13 perces műsor elkészüljön, több napnyi forgatásra, szerkesztésre, vágásra és utómunkálatra van szükség. Ahhoz, hogy még jobb és még látványosabb képek készülhessenek drónt és kránt is beszereztünk. – Ugyanakkor nagyon fontos kiemelni, hogy a mi szerkesztőségünk nem csupán a TV-ből áll: mi készítjük a kéthetente megjelenő újságot, a Hatvani Hírlapot, napi szinten írunk híreket a hatvanihirlap.hu hírportálra, de a városi programokat magába foglaló füzeteket is mi állítjuk össze – hangsúlyozta a főszerkesztő.

 

Történetek – epizódok az életünkből

Mitől izgalmas egy TV munkája? Hát attól, hogy minden élethelyzetbe belecsöppenünk. Beszélgetünk családsegítőkkel, olyanokkal, akiknek nincs otthonuk, látjuk a baleseteket, beszámolunk tragédiákról. Emellett ugyanúgy részesei vagyunk mások örömének, hírt adunk az év első babájának születéséről, szorítunk a sportolóinkért, látjuk lépésről-lépésre, miként újulnak meg épületeink, részt veszünk az óvodások, az iskolások és az idősek legszebb eseményein. Van, ami nyomot hagy bennünk, van, amit már rutinból kezelünk, és mindig vannak olyan helyzetek, amelyek kihívások elé állítanak. Az egyik szerkesztő, Rimán Alexandra például számolt már be esküvőről, és keresett már helikopteren ülve parlagfüvet a készenléti rendőrséggel. Lukács Mónika pedig egy kisrepülőgépben rögzített magazinbeszélgetést, úgy hogy közben riportalanyával eltévedtek a levegőben. – Egy igazi érzelmi hullámvasút ez a munka. Van, hogy délelőtt még egy elkötelezett nevelőszülővel beszélgetünk a családi élet legmélyebb titkairól, vagy a Bátor Táborban bírunk szóra betegséggel küzdő gyermekeket, de este már egy laza koncerten forgatunk egy népszerű rockzenésszel. Egészen másként kell megközelíteni ezeket a témákat, de a legfőbb cél, hogy a nézők mindig őszinte emberi sorsokat, valós élethelyzeteket lássanak a képernyőn – mondta.

Jó párszor elakadtunk már a sárban egy felvételre sietve, és olyan is volt, hogy a vadasparkban ragadt a céges autónk, mert forgatás közben kiöntött a Bér-patak, amin már nem tudtunk átkelni. Vannak rázósabb helyzetek is, jómagam egyszer egy gyilkosság helyszínén majdnem interjúra bírtam egy járókelőt, míg ki nem derült, hogy nem ártatlan szemlélőként van jelen, hanem a konkrét ügy gyanúsítottjaként tartózkodott ott. Az operatőrök is sok kedves emléket őriznek. – Nehéz lenne felidézni mindazt, amik a munkám során történtek velem. Sokszor kell alkalmazkodnunk egy forgatáskor az aktuális helyzethez, ehhez kapcsolódik egyik kedves emlékem. Vastag Csaba adott koncertet a strandon, már jó ideje rögzítettem az előadását, amikor úgy döntött, hogy lejön hozzám, és elkéri a kamerámat. A közönség is élvezte, hogy az énekes vette át az operatőri munkát, számomra pedig új élmény volt, hogy a show része lettem – idézte fel Kalmár János. Jagodics Milán pedig a magazinos forgatásokra emlékszik vissza szívesen. – A Helló Hatvanban a helyi civil szervezeteket mutattuk be. Ezek a forgatások fantasztikus hangulatúak voltak. Így vezettem műsort lóháton, vagy éppen miközben egy kerékpárral szaltóztak a fejem fölött – elevenítette fel.

A Hatvan TV-s család

Az elmúlt huszonkét év alatt több mint negyven kolléga fordult meg a cégnél, akadtak közülük olyanok, akik minden korszakot megéltek itt. Sánta M. Attila műszaki vezető, a kezdetektől a Hatvan TV munkatársa, Kalmár János pedig mintegy tizenhat éve operatőr a cégnél. Sokszor láthatatlan az a háttérmunka, amely egy-egy műsor adásba kerüléséig történik. Jani mellett Vincze Szabó Béla és Zólyomi Zoltán töltik be az operatőr szerepét a cégnél, és van, hogy Attila is kamerát ragad. Ők azok, akik minden rendezvényen ott vannak, sokat találkozhatnak velük a hatvaniak. Rögzítik a képeket, amikből – rutinjuknak köszönhetően – már a helyszínen tudják, hogy pontosan hány darab kell, milyen plánokat kell beállítani, és hogy milyen egyéb kreatív megközelítésre van még szükség ahhoz, hogy megfelelő anyag készülhessen. Ők négyen akad, hogy tizenkét órát töltenek egyhuzamban a kamera és a keverőpult mögött, ha fáradtak is, igyekeznek mindig koncentrálni, hiszen a pillanat elillan, ők pedig sosem maradnak le róla. A megfelelő képért felmásznak a magasba is akár, éppen ezért abban mind egyetértenek, hogy a jó állóképesség igazán fontos az ő munkakörükben.

A képalkotók közé tartozik Albert Péter is, aki szintén nem hiányzik egyetlen egy városi megmozdulásról és programról sem. Fotói díszítik az összes újságot és a hírportálon is az ő képei jelennek meg.

Fontos megemlíteni, hogy sokszor tervezünk, álmodunk meg új műsorokat, arculati elemeket, eszközfejlesztéseket, amelyek segítségével még érdekesebbé válhatunk. Ezek a tervek nem valósulhatnának meg dr. Borbás Zsuzsanna ügyvezető és Mezei Beáta pénzügyi vezető nélkül, akik teljes erővel működtetik a céget.

A hírolvasóknak sincs sokszor könnyű dolguk. V. Sütő Évának, Barna Boglárkának, Hegedűs Viktóriának, Fekete Gábornak, és jelen sorok írójának is kellett már szomorú, megható és igazán vidám híreket beolvasnunk. De mindig örömmel tölt el mindannyiunkat, hogy beszámolhatunk a hatvaniaknak az őket érintő témákról. – A Hatvan Tv-s munkában tényleg az egyik legjobb, hogy egy valódi közösségként működik a szerkesztőségünk. Nem csupán munkatársként tekintünk egymásra, sokkal szorosabb ez a kapcsolat. Mindenki érzi és tudja, hogy a magánéletben is számíthat a másikra, odafigyelünk egymásra, jelen vagyunk egymás életének fontos pillanataiban is. Így például nemrégiben is egy emberként izgultunk akkor, mikor októberben megszületett Béla kisfia, Benedek – mondta el Szűcs Péter.

Amit ígérhetünk, hogy igyekszünk a jövőben is a legfontosabb eseményekről hírt adni, rögzíteni a rendezvényeket, és természetesen azon leszünk, hogy folyamatosan megújuljunk.