Egyre többen vásárolnak az autójukba fedélzeti kamerát azért, hogy egy kérdéses közúti helyzetben igazolni tudják a történteket.

Magyarországon nem tiltja jogszabály az autós kamera használatát, azonban a felvétel készítése addig jogszerű, amíg magáncéllal történik – erre hívta fel a figyelmet Erdélyi Róbert a Heves Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottságának titkára. – Ha a személyes adatnak minősülő videót közzé teszik, akkor azt csak úgy lehet majd megtenni, hogy a felvételen látható emberek ne legyenek beazonosíthatóak, valamint a személyes adatok, mint például a rendszámtábla, ne legyen felismerhető. Ez alól kivételt jelent, ha a videó készítője így igazolja a szabálysértést, például egy rendőrségi eljárásban. Ilyenkor a szabálytalan autós sem hivatkozhat a személyes adatainak a védelmére – mondta. Erdélyi Róbert azt is kiemelte, hogy a fedélzeti kamerák felvétele egy vitás közúti baleset során segítséget jelenthet, ugyanis a rendőrség, a bíróság és a biztosítótársaságok is elfogadják bizonyítékként. Azonban a rögzített videónak több szempontból is megfelelőnek kell lennie. – Ilyen feltétel például az, hogy látható legyen a konkrét szabálysértés. Kiderüljön, hogy Magyarországon történt az eset, mert a magyar hatóságok, csak az országon belül járhatnak el. Azonosítható legyen a pontos helyszín. A felvétel készítésének az idejét is ismerni kell, mert ilyen esetekben is létezik elévülés – részletezte.

Hozzátette, hogy a Budapesti Autósok Közössége együttműködés kötött az Országos Rendőr-főkapitánysággal. Ennek értelmében a polgárok által készített, szabálytalanságokat tartalmazó felvételeket eljuttatják a hatóságnak, és ha azok megfelel a feltételeknek, a rendőrség elindítja az eljárást.