A kullancsfélék családjába mintegy 700 ismert fajt sorolnak. Ezek a vérszívó ízeltlábúak a pókszabásúak közé tartoznak, és általában gerinces állatokon, így az embereken is szívesen élősködnek.

A kullancsok különösen kedvelik az árnyékos helyeket, és leginkább az erdő aljnövényzetében találhatók meg. Azonban nem ez az egyetlen hely, ahol találkozhatunk velük – hangsúlyozta Dósáné Fekete Márta a Heves Vármegyei Kormányhivatal, helyettes vármegyei tisztifőorvosa. – Már nemcsak az erdőkben, hanem a kertekben is megtalálhatóak a kullancsok. Tehát, nem kell ahhoz kirándulni, hogy valaki kullancscsípést szenvedjen – mondta.     

Hozzátette, nagyon fontos, hogy a kullancsszezonban rendszeres végezzünk magunkon vizsgálatot, ugyanis a vérszívó ízeltlábú csípés közben érzéstelenítő oldatot fecskendez az áldozatába. A szakember kiemelte, ha kullancsot találunk a bőrünkben, nagyon fontos, hogy minél előbb eltávolítsuk onnan. – Minél hamarabb eltávolítjuk, annál kevesebb az esélye annak, hogy az esetleges vírus, vagy baktérium – ami benne van a kullancs gyomrában – belekerüljön a saját vérünkbe. Törekedjünk arra, hogy az eltávolítás 4-6 órán belül történjen meg. Az eltávolításhoz nem kell orvos. Egyszerűen akár egy szemöldökcsipesszel is ki kell húzni – részletezte.

Dósáné Fekete Márta azt is elmondta, hogy amikor megfogjuk a kullancsot, ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze a potrohát, mert akkor a benne található – esetlegesen fertőzött vér – belénk kerülhet. Ezért törekedjünk arra, hogy minél közelebb a bőrünkhöz, a tövénél fogjuk meg, és egy egyenes mozdulattal húzzuk ki.

A hazánkban fellelhető kullancsoktól agyhártyagyulladást, illetve, Lyme-kórt is kaphatunk, azonban ez koránt sem jelenti azt, hogy minden ízeltlábú fertőzött lenne, de természetesen fontos az óvatosság – fogalmazott a szakember. A megelőzés érdekében vásárolhatunk bőrre, vagy ruhára szórható kullancsriasztó szereket, amelyek hatásosak.

Az Afrikából származó Hyalomma kullanccsal már régebben is lehetett találkozni hazánkban, de a hideg hatására mindeddig elpusztultak. Azonban az enyhe telek miatt valószínűleg már életben maradnak és szaporodni is képesek. Ezek az állatok a hazájukban vérzéses lázzal járó betegségeket is terjeszthetnek, azonban Magyarország területére általában vándormadarakon érkeznek, amelyekben nem található meg ez a fertőzés, így csekély az esélye annak, hogy valaki afrikai lázat kapjon tőlük. Bár az elmúlt években mindössze 14 esetben észlelték a jelenlétüket hazánkban, természetesen az óvatosság ebben az esetben is fontos.

A vérszívó nagyobb, mint azok a társai, amelyekkel általában találkozunk. A lába pedig csíkozott, valamint nagyon fürge mozgású. A helyettes vármegyei tisztifőorvos hozzátette, hogy aki ilyen egyeddel találkozik, az a kullancsfigyelő.hu weboldalon tegyen róla bejelentést.