Az Európai Unió előírta a tagállamok számára, az üzemanyagok jövedéki adójának emelését. Így Magyarország számára is elkerülhetetlen volt az árkorrekció végrehajtása, a mértéke viszont lehetett volna alacsonyabb is, mert a kormány még tavaly nyáron döntött az emelésről, azonban az Európai Unió az októberi árakhoz képest írta elő az áremelés mértékét – hangsúlyozta Grád Ottó a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. – Ellenzéki képviselők már akkor jelezték, hogy meg kellene várni az októbert, mert messze van az aktuális piaci szinttől ez a váltóár. Ez be is igazolódott. Azóta több cikk is megjelent arról, hogy nagyjából a fele is elég lett volna ennek az emelésnek ahhoz, hogy a kötelező szintet elérjük – mondta.     

Grád Ottó hozzátette, az áremelés jelentős bevételi többletet fog jelenteni a költségvetés számára, viszont a vásárlók pénztárcáját megterheli majd, ami a hazai fogyasztás mértékére is hatással lesz. A főtitkár kiemelte, a MOL két lépcsőben emeli az árakat, hogy elkerülje a nagy vásárlói rohamot a kutaknál. Így először január elsején 20 forinttal lettek drágábbak az üzemanyagok, január 15-én pedig újabb 21 forinttal kell majd többet fizetnünk a töltőállomásokon a tankolásért.

Grád Ottó azt is elmondta, hogy a kőolaj jegyzésára jelenleg stabilnak mondható a nemzetközi piacon, azonban ez bármikor megváltozhat. – A 78 dolláros aktuális kőolaj barellenkénti ár alatta van annak a 80 dollárnak, amit hosszabb távra prognosztizáltak a szakértők. Ennek ellenére nagyon bizonytalan a kőolaj piaci helyzete. Nem a kereslettel és a kínálattal van gond, hanem azokkal a politikai kockázatokkal, amelyek számos kitermelési régiót érintenek. Az Izrael – Palesztin konfliktus eszkalációja, vagy bármilyen komolyabb atrocitás a Vörös-tengeren, hozhat jelentősebb árváltozást – részletezte.           

Grád Ottó azt is elmondta, hogy abban az esetben, ha megérkeznek az Európai Uniós pénzek, az a forint erősödését jelentheti majd az euróval szemben, ami az üzemanyagok árára kedvező hatással lehet. A főtitkár bízik abban, hogy a január 15-i emelést követően nem várható majd jelentősebb drágulás a kutakon, azonban ez a prognózis csak a következő két hónapra igaz. Hozzátette, a magyarországi készletek kiegyensúlyozottak, így az ellátással nem lesz probléma.