Tizenhetedik alkalommal rendezték meg kedd délután a Szép Magyar Beszéd című versenyt a Hatvani 5. Számú Általános Iskolában. A gyerekek célja az volt, hogy az előre megkapott rövid szövegeket szép kiejtéssel és kifejező értő olvasással adják elő a zsűrinek és a közönségnek. A verseny hosszú évek óta ugyanazon forgatókönyv alapján zajlik, a tanulók két fordulóban bizonyíthatják beszéd- és olvasási készségüket. Először mindenkinek egy szabadon választható szöveget kell felolvasnia a zsűrinek, majd egy ismeretlen szöveggel kell bizonyítaniuk. Mielőtt bemennek a második fordulóra a diákok kapnak pár perc felkészülési időt, ami alatt elolvashatják az ismeretlen szöveget. Általában ez szokott nagyobb nehézséget jelenteni, de a gyerekek minden évben lelkiismeretesen készülnek – részletezte Kutalik Márta igazgató.

A versenynek minden évben van egy kiemelt témája, idén a 120 évvel ezelőtt született Fekete István művei és szellemisége köré épültek a felolvasandó szövegek.  Emellett a program egy másik jeles eseményre, a Magyar Kultúra Napjára is felhívja a figyelmet, nem véletlen tehát, hogy az intézményben minden évben január 22-e körül rendezik meg ezt a versenyt.

A gyerekek idén is lelkesen készültek a megmérettetésre, a legtöbben otthon a szüleikkel és az iskolában a tanító nénijükkel is sokat olvasták a szövegüket. – Arra kellett figyelnem leginkább, hogy hangosan beszéljek és lassan, illetve voltak szavak, amiket többször kellett gyakorolni. Ennek ellenére jó élmény volt a verseny, én egy “madárétteremről” olvastam – mondta Gajda Zara Korina.

A Szép Magyar Beszéd versenyen idén összesen 29 általános iskolás gyermek vett részt, a zsűri osztályonként külön-külön díjazta a legjobbakat.

2.osztály 

1.hely Laczi-Bigida József  Szent István Ált. Isk.

2.hely Svába Nelli Kodály Zoltán Ált. Isk.

2.hely Gajda Zara Kossuth Lajos Ált. Isk.

2.hely Véniss Luca Hatvani 5. Sz. Ált. Isk.

 

3.osztály

1.hely Kozsa Olívia  Hatvani 5. Sz. Ált. Isk.

2.hely Szajkó Nadin Hatvani 5. Sz. Ált. Isk.

2.hely Pál András Kodály Zoltán Ált. Isk.

3.hely Adai György Boglárka Szent István Ált. Isk.

 

4.osztály      

1.hely Jancsó Panna  Szent István Ált. Isk.

1.hely Varga- Goravec Boróka  Kodály Zoltán Ált. Isk.

2.hely Seres Borbála Újhatvani Római Katolikus Ált. Isk.

2.hely Hargitai Markó Áron Kossuth Lajos Ált. Isk.

3.hely Gerbár Csenge Kodály Zoltán Ált. Isk.

3. hely Gyetvai Máté Szent István Ált. Isk.

 

Fotó: Albert Péter