Hazánkban úttörő jelleggel Diplomácia és protokoll versenyt rendezett a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete és a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara múlt pénteken, Gödöllőn. Az első Diplomácia és protokoll című, meghívásos szakmai versenyen 11 csapatnak csaknem 4 órán keresztül kellett összemérnie tudását a legkülönbözőbb diplomáciai és protokoll feladatokban.

A versenyen olyan oktatási intézmények vehettek részt, ahol protokollt, diplomáciát, nemzetközi kapcsolatokat tanítanak. A 11 ötfős csapat versenyzőinek egy bonyolult és hosszas feladatsorban kellett helytállniuk. A Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének (NPRSZ) elnöke, Hossó Nikoletta által összeállított feladatsorban először a vendéglátással kapcsolatos alapvető protokoll ismereteket mérték fel, majd egy 50 kérdésből álló tesztfeladat következett. Itt az állami, diplomáciai, vallás, valamint a nemzetközi szervezetekről szerzett elméleti tudásukat vizsgálták, melyet a transzparencia jegyében laptopon, a Kahoot applikáció segítségével lehetett megoldani. A versengés során izgalmasnak ígérkezett a rangsorolási és szituációs készségfelmérő is, ahol a csapatok különböző típusú rangsorokat húztak, majd az abban szereplő tételeket kellett sorrendbe állítaniuk, kezdve a legmagasabb személyeknél és intézményeknél. Végül az utolsó szituációs megmérettetésnél az NPRSZ elnöke felé azonnali válaszadással kellett reagálniuk a kapott szituációs helyzet megoldásával, mely az azonnali, diplomatikus problémamegoldást volt hivatott mérni.

A versenyen 10 egyetemi csapat mellett vett részt a Bajza csapata, akik 6 felsőfokú intézményt maguk mögé utasítva, az 5. helyezést érték el. A fiatalok, a szervezőktől különdíjat is kaptak diplomáciai ismereteikért. Így a csapat 3 napos külföldi programon is részt vehet majd. A csapat tagjai: Tuza Tamara, Oláh Tamara, Cserháti Kata, Urbán Ivett, Laskai Fanni, Domoszlai Ákos. Felkészítőjük: Fekete Gábor.

A verseny végeredménye: 1. Budapapesti Corvinus Egyetem; 2. Kodolányi János Egyetem III csapat; 3. Nemzeti Közszolgálati Egyetem I csapat. További résztvevők: Kodolányi János Egyetem I-II csapat; Debreceni Egyetem I-II csapat; Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium; Selye János Egyetem; Szent István Egyetem; Nemzeti Közszolgálati Egyetem II csapat.