Tegnap már beszámoltunk arról, hogy megérkeztek a Munkácsy-kiállítás műtárgyai a Hatvany Lajos Múzeumba. Ma pedig a festmények végleges helyét és a tárlat teljes arculatát kezdték el meghatározni a kurátorok.

A 63 műtárgyból álló gyűjteményt igyekeznek tematikusan, illetve kronológiai sorrendben összerendezni a termekben, így a festő különböző korszakai és művészetét érintő hatások is jól nyomon követhetőek lesznek majd.

A festő párizsi éveinek első felében például főleg szalonképeket festett. Ezek a zsánerek nagyon népszerűek voltak akkoriban és Munkácsy különösen tehetségesnek számított a műfajban. Ebből az időszakból is láthatunk majd festményeket a Hatvany Lajos Múzeumban, ezek az alkotások könnyed, vidám hangulatot árasztanak magukból. De a másik, Munkácsyra jellemző műfaj, a drámai ábrázolás is megjelenik a kiállított gyűjteményben. Ezen alkotások többnyire a szegénység, az egyszerű emberek életvitelét, tragédiáit mutatják be, éles kontrasztot alkotva a gazdag szobabelsőkben ábrázolt gazdagok életvitelével.

A Munkácsy-kiállítás március 17-én 14 órakor nyílik meg és június 14-ig lesz a városban. Az érdeklődés már most óriási a bemutató iránt, az ország több pontjából jelentkeztek be csoportok megtekintésre.

Fotó: Albert Péter