Ma délután megérkezett a Munkácsy-kiállítás gyűjteménye a Hatvany Lajos Múzeumba. A több milliárd forintra biztosított műtárgyakat egy zárt, klimatizált kamionban hozták meg, a szakemberek egyenként kezdték el lepakolni róla a képeket. Az alkotásokat speciális csomagolások fedték, de néhány ládából már felsejlett egy-egy Munkácsy-kép sziluettje.

A nagy értékű műtárgyakat Mosonmagyaróvárról hozták meg, ahol a nagyközönség május 8-ig láthatta a világhírű magyar festő munkáit. – Fantasztikus az a teljesítmény, amit a Hatvany Lajos Múzeum munkatársai az elmúlt hetekben véghezvittek. Rövid időn belül mindent elkészítettek a nagy értékű gyűjtemény fogadásához. A Munkácsy-kiállítás kultúrtörténeti esemény a város életében, nagyszerű érzés látni, hogy ezek a csodálatos képek ilyen elérhető közelségbe kerültek a hatvani közönség számára is – mondta Horváth Richárd polgármester.

– Megható belegondolni, hogy néhány hete még csak üres, fehér falak álltak a múzeumban, hiszen minden korábbi gyűjteményt elbontottunk azért, hogy helyet teremtsünk a Munkácsy-kiállításnak. Most azonban már itt vannak a képek, a kurátorok holnap kialakítják a tárlat végeleges arculatát és eldöntik, hogy melyik festmény hová kerüljön pontosan – közölte Márkus Mariann, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója.

A Munkácsy-kiállítás március 17-én 14 órakor nyílik meg és június 14-ig lesz a városban. Az érdeklődés már most óriási a bemutató iránt, az ország több pontjából jelentkeztek be csoportok megtekintésre.

A tárlatra a teljes áru belépő 2000 Ft-ba kerül majd, míg diákoknak, valamint a 62 év felettieknek pedig 1000 Ft lesz a jegy.

Fotó:Albert Péter